Λιθουανία: Επανεκλέγεται πρόεδρος η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε

Κυριακή, 25 Μαΐου 2014 23:43
UPD:23:45
REUTERS/INTS KALNINS
A- A A+

Η απερχόμενη πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε φαίνεται πως κερδίζει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, σύμφωνα με τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εθνική εκλογική επιτροπή.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 50% των ψήφων, η κ. Γκριμπαουσκάιτε προηγείται με ποσοστό 55,59%, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαντας Μπάλτσιτις συγκεντρώνει ποσοστό 42,53%.

Η αποκαλούμενη «σιδηρά κυρία της Βαλτικής» και πρώην επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικέντρωσε την προεκλογική της εκστρατεία σε θέματα εθνικής ασφάλειας, καθώς εντείνονταν οι ανησυχίες για τις ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προβεί η Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο.

Από την άλλη, ο κ. Μπάλτσιτις επέλεξε να τηρήσει πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στη Ρωσία και να επικεντρωθεί σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα, ενώ άσκησε κριτική στην αντίπαλό του για την επιλογή της να υποστηρίξει τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν όταν η οικονομική κρίση έπληξε τη Λιθουανία, το 2009.

Η κ. Γκριμπαουσκάιτε, που δηλώνει ανεξάρτητη, είχε στις εκλογές αυτές την υποστήριξη των κυριότερων δεξιών κομμάτων, των συντηρητικών και των φιλελεύθερων, τα οποία βρέθηκαν στην αντιπολίτευση μετά τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις βουλευτικές εκλογές του 2012.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή