Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Λιθουανοί, για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Μεγάλο φαβορί, θεωρείται η απερχόμενη πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η επονομαζόμενη και «σιδηρά κυρία» λόγω της αυστηρότητάς της έναντι της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση.
Η 58χρονη Γκριμπαουσκάιτε ήρθε πρώτη στον πρώτο γύρο στις 12 Μαΐου, με 45,92% των ψήφων έναντι 13,62% για τον αντίπαλό της, το σοσιαλδημοκράτη Ζιγκμάντας Μπαλτσούτις, ο οποίος επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία του στα κοινωνικά ζητήματα.
Καμιά δημοσκόπηση δεν δημοσιεύθηκε ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο γύρο, ο οποίος συμπίπτει στη Λιθουανία με τις ευρωεκλογές.
Η προεκλογική εκστρατεία της απερχόμενης προέδρου, πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. αρμόδιας για τον Προϋπολογισμό, ήταν κυρίως αφιερωμένη στα θέματα εθνικής ασφάλειας, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες έναντι της Ρωσίας, η οποία προσάρτησε την ουκρανική Κριμαία.
Αυτή η βαλτική δημοκρατία των τριών εκατομμυρίων κατοίκων βρισκόταν υπό σοβιετική κυριαρχία επί μισό αιώνα, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την ανεξαρτησία της με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991.
Από το 2004, τα τρία κράτη της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Γκριμπαουσκάιτε, η οποία έχει μαύρη ζώνη στο καράτε, είχε δηλώσει μάλιστα πως είναι «έτοιμη να πάρει τα όπλα για να υπερασπιστεί τη χώρα αν το απαιτήσει η εθνική ασφάλεια». Έχει κερδίσει την υποστήριξη των κύριων σχηματισμών της δεξιάς, περιλαμβανομένων των συντηρητικών και των φιλελευθέρων, που πέρασαν στην αντιπολίτευση μετά τη νίκη των σοσιαλδημοκρατών στις βουλευτικές εκλογές του 2012.
Ο σοσιαλδημοκράτης Μπαλτσούτις παρέμεινε σαφώς πιο επιφυλακτικός έναντι της Ρωσίας και προτίμησε να επικεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.
«Ο κύριος στόχος μου θα είναι να αυξήσω τα εισοδήματα των ανθρώπων και να μειώσω την απόσταση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς», δήλωσε αυτός ο 60χρονος πρώην υπουργός Μεταφορών και Οικονομικών.
Επέκρινε επίσης την Γκριμπαουσκάιτε επειδή υποστήριξε τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας το 2009, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε τη Λιθουανία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο