Γιοχάνες Χαν: Όλη η Ευρώπη θα βοηθήσει τη Σερβία

Κυριακή, 25 Μαΐου 2014 20:08
UPD:20:10
REUTERS/MARKO DJURICA

Ένας άντρας περνά μπροστά από ένα κατεστραμμένο σπίτι στην πόλη Βαλγεβο, νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου.

A- A A+

Στη διαβεβαίωση ότι όλη η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Σερβία που επλήγη από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις φονικές πλημμύρες προέβη ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε Γιοχάνες Χαν, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυριακή τον δήμο Ομπρένοβατς του Βελιγραδίου.

Ο ίδιος τόνισε πως  ό,τι αφορά στην εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ένωσης προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά την καταστροφή, η Σερβία αντιμετωπίζεται ήδη ως κράτος μέλος.

 Ο κ. Χαν τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπει τόσο μεγάλη ζημιά σε ένα μέρος και πρόσθεσε πως τα θύματα των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών χρειάζονται βοήθεια.

Έχω δει ζημιές που προσεγγίζουν σε αυτό το μέγεθος μόνο στην Πολωνία και πάλι όχι σ' αυτή την έκταση, δήλωσε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ένωσης στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug (Τανγιούγκ).

«Οι πολίτες της Σερβίας χρειάζονται βοήθεια. Τα δεινά τους δεν έχουν τελειωμό καθώς βρίσκονται δέκα ημέρες τώρα κάτω από τα νερά» είπε και έκανε λόγο για μια μεγάλη τραγωδία.

Υπογράμμισε δε, ότι όλη η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει και επεσήμανε το παράδειγμα της Αυστρίας, σημειώνοντας ότι η βοήθεια των άμεσων γειτόνων είναι η μεγαλύτερη.

Ο κ. Χαν συναντήθηκε -μεταξύ άλλων- με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του από τη βοήθεια που παρέχει η Ένωση στη χώρα του, επισημαίνοντας πως έχουν ήδη συμφωνηθεί οι μηχανισμοί για τη χρήση αυτής της βοήθειας.

EURONEWS

Την Παρασκευή, η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί σε όλη τη χώρα στις 15 Μαΐου λόγω των πλημμυρών.  Περισσότεροι από ένα εκατομμύρια πολίτες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες ενώ ξεπερνούν τους 20 οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την Κυριακή η σορός ενός νέου άνδρα, ο οποίος εικάζεται ότι πνίγηκε την περασμένη εβδομάδα, εντοπίστηκεστην περιοχή Ντομπόι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με αποτέλεσμα να ανέλθει στους 23 ο αριθμός των θυμάτων των φονικών πλημμυρών.

Η αστυνομία στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (σ.σ. μαζί με την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία απαρτίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) αναζητούν ακόμη έναν άνδρα, η εξαφάνιση του οποίου έχει δηλωθεί στις Αρχές από την οικογένειά του.

Μόνο στην περιοχή του Ντομπόι, 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή