Λήμνος: Μικρές ζημιές από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

Σάββατο, 24 Μαΐου 2014 19:15
UPD:21:38
EUROKINISSI/EUROKINISSI
A- A A+

Μικρές είναι οι ζημιές από το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο στις 12:25 μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, δήλωσε από τη Λήμνο  ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης. Στο νησί σπεύδουν 14 μηχανικοί για περαιτέρω ελέγχους των κτηρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, ο οποίος έσπευσε στη Λήμνο μαζί με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μόνο 13 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και δύο εκκλησίες υπέστησαν ζημιές.

Ωστόσο όπως είπε μηχανικοί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων θα ελέγξουν τα σχολεία όχι μόνο γιατί κάποια από αυτά (τρία στον αριθμό)  θα λειτουργήσουν την Κυριακή ως εκλογικά κέντρα αλλά και για το λόγο ότι σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι εξετάσεις.

Ειδικότερα 15μελες κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ, μεταβαίνει στη Λήμνο για τις επείγουσες αυτοψίες σχολικών μονάδων, αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων.

Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι μηχανικοί θα συνεργαστούν με τους τοπικούς συναδέλφους τους, που ήδη έχουν αρχίσει τις αυτοψίες.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη καμία από τις βασικές υποδομές του νησιού, όπως το  νοσοκομείο ή το οδικό δίκτυο δεν υπέστη καμία ζημιά.

ΝΕΡΙΤ

Για το αεροδρόμιο ανέφερε ότι τμήματα της ψευδοοροφής έπεσαν και τραυμάτισαν ελαφρά,  μια Βρετανίδα τουρίστρια.

Ήταν εκδορές, είπε ο κ. Μιχελάκης λέγοντας πως η βρετανίδα ταξίδεψε στον προορισμό της κανονικά.

Ο στρατός

Παράλληλα, στη Σαμοθράκη έφτασαν έπειτα από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης μαζί με τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Χρήστο Χαλκίδη και στη Λήμνο ο Υποδιοικητής  της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Υποστράτηγος Αναστάσιος Πάτμιος.

Εξάλλου, μετά την σεισμική δόνηση ο τομέας υγείας της περιοχής, ετέθη σε άμεση ετοιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκε το σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ στο Γενικό Νοσοκομείο  – Κέντρο Υγείας  Λήμνου

Ο σεισμός

Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε  στις 12:25 του Σαββάτου μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας.

EURONEWS
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, «ο σεισμός έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας».

Μετασεισμοί

Αρκετή είναι η μετασεισμική ακολουθία, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να διαρκέσει για μερικές εβδομάδες.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Στο μεταξύ, ενημέρωση από τον βουλευτή Λέσβου και Λήμνου Νίκο Σηφουνάκη, που είχε έρθει σε επαφή με όλους τους τοπικούς παράγοντες,  για την κατάσταση στη Λήμνο και τη Λέσβο μετά το σημερινό σεισμό είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, ενημερώθηκε από τον υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοίδη για την ετοιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών και την παρουσία τους επιτόπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος για την Ίμβρο

Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώθηκε από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Ματθιουδάκη, που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την εκεί Μητρόπολη και την ελληνική κοινότητα, για την κατάσταση που υπάρχει στην Ίμβρο μετά το σημερινό σεισμό.

Όπως έγινε γνωστό κλιμάκιο του Γενικού Προξενείου με επικεφαλής τον πρόξενο κ. Μαλιγκούδη μεταβαίνει επιτόπου .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με εντολή του κ. Βενιζέλου ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Πρέσβης κ. Μητσιάλης μετέφερε προς τον Τούρκο ομόλογό του την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί.

Στη Λήμνο κλιμάκιο και μηχανικοί του ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτη σύσκεψη στελεχών του κόμματος συγκάλεσε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον σημερινό σεισμό με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μεταβεί επί τόπου κλιμάκιο του κόμματος, πλαισιωμένο με μηχανικούς, ώστε να εκτιμήσουν από κοντά τις επιπτώσεις του σεισμού.

EUROKINISSI

Ζημιές σε κτήρια στην Λήμνο έπειτα από τον ισχυρό σεισμό.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάννη Μιχελάκη, από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση  για την έκταση των προβλημάτων.

Σε εγρήγορση οι ΑΝΕΛ

Εντολή να ενεργοποιηθεί η γραμματεία αλληλεγγύης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος με αφορμή τον σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Ειδικότερα ο κ. Καμμένος έδωσε εντολή στη γραμματεία να είναι έτοιμη για  όποια προσφορά βοήθειας είναι αναγκαία στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και κυρίως στη Λήμνο όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές.

Όπως ανακοινώνουν οι ΑΝΕΛ στην περιοχή έχουν ήδη κινητοποιηθεί τα τοπικά στελέχη του Κινήματος με τα οποία βρίσκεται  σε συνεχή επικοινωνία ο κ. Καμμένος.

Επίσης οι ΑΝΕΛ διαμαρτύρονται για το γεγονός όπως λένε ότι τα τουρκικά ΜΜΕ προσδιορίζουν το επίκεντρο του σεισμού στο «τουρκικό Αιγαίο» καταγγέλλοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν αντιδρά.

Το ΚΚΕ

Άμεση καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ζητεί μεταξύ άλλων με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Ο μεγάλος σεισμός μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, πέρα από την υποχρέωση για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, υπενθυμίζει την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το ΚΚΕ» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα.

Τουρκία

Συνολικά 266 άτομα τραυματίστηκαν, στην Τουρκία, εκ των οποίων το ένα βαριά, ενώ προκλήθηκαν ρωγμές και άλλες υλικές ζημιές σε κτίρια κυρίως στην Ίμβρο, αλλά και στην Αδριανούπολη και τη Ραιδεστό (Τεκίρνταγ), από τον σημερινό σεισμό, σύμφωνα με την τουρκική «Διεύθυνση Καταστροφών και Κατάστασης Επείγουσας Ανάγκης».

Ο πρόεδρος της Διεύθυνσης, Μουράτ Μουτλού, δήλωσε πως ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη, τη Ραιδεστό, τη Σμύρνη, τα Δαρδανέλια (Τσανάκαλε) και το Παλαιόκαστρο (Μπαλίκεσιρ) και τόνισε πως «αναφέρονται υλικές ζημιές στην Αδριανούπολη, τη Ραιδεστό και στην Ίμβρο, κυρίως στα Αγρίδια (Τεπέκιοϊ)».

DAVID ANDERSON

Ο κ. Μουτλού είπε ακόμη ότι ο σεισμός έγινε στην προέκταση του ρήγματος βόρειας Ανατολίας και σημείωσε: «Δεν αναμένουμε να ενεργοποιήσει κάποιο άλλο ρήγμα».

Η αντιπρόεδρος του σεισμολογικού ινστιτούτου Κωνσταντινούπολης, Νουρτζάν Οζάλ, έκανε λόγο για «σεισμό μεσαίου μεγέθους σε επέκταση μήκους 140-150 χιλιομέτρων του ρήγματος βόρειας Ανατολίας στο Αιγαίο».

Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στις πόλεις, όπου έγινε αισθητός στην Τουρκία. Αρκετοί τραυματισμοί προκλήθηκαν, όταν κάτοικοι των περιοχών αυτών, έντρομοι πήδηξαν από τα παράθυρα των κατοικιών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται εδώ και χρόνια ο «μεγάλος σεισμός» που θα προκληθεί από τα δύο τμήματα του εν λόγω ρήγματος στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τούρκοι σεισμολόγοι συμφωνούν στην άποψη ότι ο σημερινός σεισμός δεν θα έχει άμεσες συνέπειες επί του ρήγματος στο Μαρμαρά.

newsroom naftemporiki, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή