Σεισμός 6,3 βαθμών μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης

Σάββατο, 24 Μαΐου 2014 12:37
UPD:18:45
EUROKINISSI

Ζημιές σε κτήρια στην Λήμνο έπειτα από τον ισχυρό σεισμό.

A- A A+

Σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σημειώθηκε στις 12:25 μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Ο ισχυρός σεισμός είχε εστιακό βάθος 5χλμ. όπως αναφέρεται στο χάρτη του γεωδυναμικού ιστιτούτου. Μια Βρετανίδα τουρίστρια που βρισκόταν στο αεροδρόμιο τραυματίστηκε ελαφρά. Σε συνεχή επικοινωνία ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη ο οποίος μεταβαίνει στη Λήμνο μαζί με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια. 

Με ανακοίνωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν 6,3 βαθμών και το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας.

Μια βρετανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, καθώς κατά τη διάρκεια του σεισμού των 6,3 βαθμών κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής. 

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ από το τμήμα των επειγόντων στο νοσοκομείο της Λήμνου, «το συμβάν αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι.

Το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του σεισμού, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης έγινε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του, πρόβλημα που τώρα έχει αποκατασταθεί.

Σύμφωνα με τοπικές αστυνομικές αρχές, δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών στη Λέσβο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας. Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου.

EURONEWS

Αστυνομικές πηγές της Σαμοθράκης ανέφεραν πριν λίγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών».

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, «ο σεισμός έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας. '«Εγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο», όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρές ζημιές» επεσήμανε ο κ.Λέκκας, προσθέτοντας ότι «τα κτίρια στα δυο αυτά νησιά είναι πολύ καλά και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα».

Μετασεισμοί

Αρκετή είναι η μετασεισμική ακολουθία, ενώ η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου, ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών.

Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας».

Όπως τόνισε ο κ Καρακώστας, «η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο».

Νωρίτερα, τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,4 βαθμών και σημειώθηκε 77 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και είχε εστιακό βάθος 91 χλμ.

Πρωθυπουργός

Σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.

Όπως έγινε γνωστό στην Λήμνο και τη Σαμοθράκη μεταβαίνουν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς και ο αρχηγός του ΠΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου.

EUROKINISSI/EUROKINISSI

Παράλληλα, στη Σαμοθράκη μεταβαίνουν έπειτα από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης μαζί με τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Χρήστο Χαλκίδη και στη Λήμνο ο Υποδιοικητής  της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Υποστράτηγος Αναστάσιος Πάτμιος.

Εξάλλου, μετά την σεισμική δόνηση ο τομέας υγείας της περιοχής, ετέθη σε άμεση ετοιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκε το σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ στο Γενικό Νοσοκομείο  – Κέντρο Υγείας  Λήμνου.

Στο μεταξύ, ενημέρωση από τον βουλευτή Λέσβου και Λήμνου Νίκο Σηφουνάκη, που είχε έρθει σε επαφή με όλους τους τοπικούς παράγοντες,  για την κατάσταση στη Λήμνο και τη Λέσβο μετά το σημερινό σεισμό είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, ενημερώθηκε από τον υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοίδη για την ετοιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών και την παρουσία τους επιτόπου.

Ήδη κλιμάκια μηχανικών, σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Χρυσοχοίδη, διενεργούν αυτοψία στα σχολικά κτήρια στα οποία θα διεξαχθούν αύριο οι εκλογές.

Στη Λήμνο κλιμάκιο και μηχανικοί του ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτη σύσκεψη στελεχών του κόμματος συγκάλεσε σήμερα, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον σημερινό σεισμό με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μεταβεί επί τόπου κλιμάκιο του κόμματος, πλαισιωμένο με μηχανικούς, ώστε να εκτιμήσουν από κοντά τις επιπτώσεις του σεισμού.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάννη Μιχελάκη, από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση  για την έκταση των προβλημάτων.

Σε εγρήγορση οι ΑΝΕΛ

Εντολή να ενεργοποιηθεί η γραμματεία αλληλεγγύης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος με αφορμή τον σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Ειδικότερα ο κ. Καμμένος έδωσε εντολή στη γραμματεία να είναι έτοιμη για  όποια προσφορά βοήθειας είναι αναγκαία στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και κυρίως στη Λήμνο όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές.

Όπως ανακοινώνουν οι ΑΝΕΛ στην περιοχή έχουν ήδη κινητοποιηθεί τα τοπικά στελέχη του Κινήματος με τα οποία βρίσκεται  σε συνεχή επικοινωνία ο κ. Καμμένος.

Επίσης οι ΑΝΕΛ διαμαρτύρονται για το γεγονός όπως λένε ότι τα τουρκικά ΜΜΕ προσδιορίζουν το επίκεντρο του σεισμού στο «τουρκικό Αιγαίο» καταγγέλλοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν αντιδρά.

Τουρκία

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία όπου τραυματίσθηκαν πολλοί άνθρωποι.

DAVID ANDERSON

Σύμφωνα με την τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αριθμός των τραυματιών  ανήλθε σε 266.

Σόφια

Αισθητός έγινε ο σεισμός και στη Σόφια καθώς και σε πόλεις της νότιας Βουλγαρίας ο ισχυρός που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωδαισίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, καθηγητής Εμίλ Μπότεφ ο σεισμός εντάσσεται στην κανονική σεισμική δραστηριότητα του Βορείου Αιγαίου .

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα στη φύση. Η προσωπική μου εκτίμηση, βάση της μακροχρόνιας εμπειρίας μου, είναι ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός ενώ θα υπάρξουν χιλιάδες μετασεισμοί», ανέφερε ο κ . Μπότεφ.

Ο σεισμός τρόμαξε τους κατοίκους της Σόφιας και των πόλεων Κίρτζαλι , Χάσκοβο και Μπλακόεβγκρατ οι κάτοικοι των οποίων βρήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή