Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη - Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία

Μετά την αποτυχία των διαβουλεύσεων ανάμεσα στις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις
Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014 13:01
UPD:15:04
REUTERS/DAMIR SAGOLJ

Mετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα την Τρίτη, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται για πραξικόπημα, ενώ είχαν αφήσει άθικτη τη μεταβατική κυβέρνηση του μπλοκ της πρώην πρωθυπουργού Γίνγκλακ Σιναουάτρα, αν και δεν είχαν λάβει την άδειά της για την επέμβαση στα πολιτικά πράγματα.

A- A A+

Ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-Οτσά κατέλαβε και επισήμως την εξουσία την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να αποκαταστήσουν την τάξη ώστε να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα, δύο ημέρες μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στη χώρα.

Ο στρατηγός Πραγιούθ έκανε την σχετική ανακοίνωση σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, μετά από συνάντησή του με εκπροσώπους όλων των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων, η οποία απέτυχε να δώσει τέλος στο εξάμηνο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.

Η κατάληψη της εξουσίας από το στρατό δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, σημείωσε ο στρατηγός.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα κινηθούν άμεσα για να διαλύσουν τις κατασκηνώσεις και συγκεντρώσεις διαδηλωτών και των δύο πολιτικών παρτατάξεων, δήλωσε έτερος στρατηγός.

Στρατιώτες άνοιξαν ήδη πυρ στον αέρα για να διαλύσουν διαδηλωτές οι οποίοι ανήκουν στο φιλοκυβερνητικό κίνημα των «κόκκινων πουκάμισων», στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ.

EURONEWS

Τα μέλη του κινήματος αποχώρησαν στη συνέχεια ειρηνικά από τον τόπο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές με τα «κίτρινα πουκάμισα» αποχωρούν ειρηνικά από τα σημεία συγκέντρωσής τους.

Νωρίτερα, ηγετικό στέλεχος του φιλοκυβερνητικού κινήματος είχε δηλώσει ότι οι κινητοποιήσεις του ρεύματός του θα συνεχιστούν.

Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το ξημέρωμα.

Όλα τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να σταματήσουν την εκπομπή των προγραμμάτων τους και να μεταδίδουν μόνον στρατιωτικό υλικό, ανακοίωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στρατιώτες απομάκρυναν τον ηγέτη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τον χώρο όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες εκπροσώπων των δύο αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα την Τρίτη, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται για πραξικόπημα, ενώ είχαν αφήσει άθικτη τη μεταβατική κυβέρνηση του μπλοκ της πρώην πρωθυπουργού Γίνγκλακ Σιναουάτρα, αν και δεν είχαν λάβει την άδειά της για την επέμβαση στα πολιτικά πράγματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή