Αποστάσεις της ολλανδικής λαϊκιστικής Δεξιάς από δηλώσεις Λεπέν για τον ιό Έμπολα

Ένταση μεταξύ των υπερσυντηρητικών αντιευρωπαϊστών συμμάχων
Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014 12:46
UPD:12:56
REUTERS/MICHAEL KOOREN

Ο ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς του αντι-ισλαμικού Κόμματος της Ελευθερίας ψηφίζει για τις ευρωεκλογές στη Χάγη.

A- A A+

Ο Ολλανδός λαϊκιστής δεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς έλαβε αποστάσεις την Πέμπτη από τις δηλώσεις του πολιτικού του συμμάχου, Γάλλου ακροδεξιού πρώην ηγέτη Ζαν Μαρί Λεπέν ότι «ο ιός Έμπολα θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη», χαρακτηρίζοντάς τες «γελοίες».

«Δεν συμφωνώ με αυτό. Θεωρώ ότι ήταν ένα γελοίο σχόλιο», ανέφερε ο εχθρικά διακείμενος προς τη μετανάστευση ριζοσπάστης δεξιός πολιτικός, λίγο μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος για τις ευρωεκλογές στη Χάγη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είμαι χαρούμενος που είναι η Μαρίν Λεπέν και όχι εκείνος στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε ο κ. Βίλντερς, δείχνοντας ότι εντός της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς υφίστανται αντιθέσεις.

Την Τετάρτη, ο κ. Λεπέν είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει τις δηλώσεις του, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, όταν και είχε δηλώσει ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού «ο κύριος Έμπολα θα μπορούσε να το λύσει εντός τριών μηνών».

Οι δηλώσεις έχουν δημιουργήσει μείζον πολιτικό ζήτημα στην κόρη του κ. Λεπέν και ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, η οποία προσπαθεί να δώσει στο Εθνικό Μέτωπο ένα πιο μετριοπαθές συντηρητικό προφίλ.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν είναι επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ο αντιτιθέμενος στο Ισλάμ Ολλανδός πολιτικός και η Γαλλίδα ηγέτης της Ακροδεξιάς είχαν ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στο 2014 την «ιστορικής σημασίας» συμμαχία τους για τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού δεξιού – ακροδεξιού πόλου στο Ευρωκοινοβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή