Ελληνικός Σύλλογος Ασφαλιστικής Επιστήμης

Δελτίο Τύπου
Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014 12:32
UPD:12:35
A- A A+

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διεθνούς συνεδρίου (7-9 Μαΐου 2014) του Ελληνικού Συλλόγου Ασφαλιστικής Επιστήμης με την International Insurance Law Association (AIDA), της οποίας αποτελεί το ελληνικό τμήμα, με το άκρως επίκαιρο θέμα «Ασφάλιση Ζωής, Υγείας και Συντάξεων στο Νέο Οικονομικό Περιβάλλον». Ομόφωνη ήταν η άποψη ότι είχε μοναδική επιτυχία, ενώ η ηγεσία της διεθνούς ένωσης το χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα συνέδρια εθνικού τμήματος που έχουν γίνει παγκοσμίως. Η ιδιαίτερη επιτυχία του οφείλεται στην θεματική και στους ομιλητές που ήταν επιλογή κορυφαίων νομικών του χώρου, όπως ο καθηγητής Van Hulle, μέχρι πρότινος επικεφαλής του Τομέα Ασφαλίσεων και Συντάξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι γνωστοί καθηγητές, όπως οι M. Wandt, S. Ünan, Ι. Ρόκας, Contreras-Strauch, Χατζηνικολάου-Αγγελίδου, σε συνδυασμό με κορυφαίους managers της ασφαλιστικής αγοράς και επιστήμης, όπως ο Μ. Khalaf, πρόεδρος της Metlife Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος Α. Σαρρηγεωργίου και οι πρώην πρόεδροί της Μ. Μωυσής και καθηγητής Μ. Νεκτάριος, ο καθηγητής Λ. Λιαρόπουλος, η συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Αρχής επί των Ασφαλίσεων και Συντάξεων (EIOPA) κα P. Schuermans, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ.α.

Τα ειδικότερα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν το κατά πόσο η μακροχρόνια ασφάλιση ζωής είναι η αξιόπιστη σε βάθος χρόνου λύση για την τοποθέτηση των αποταμιεύσεων του κοινού και οι τρόποι εξασφάλισης της φερεγγυότητάς της, το κατά πόσο η ιδιωτική ασφάλιση είναι πράγματι η απάντηση στο αυξανόμενο πρόβλημα της ανεπάρκειας της κοινωνικής ασφάλισης, η ανάγκη κατανόησης του ακριβούς κόστους που συνεπάγεται η ανάληψη της ευθύνης παροχής συνταξιοδοτήσεων μακροχρόνια, η πελατοκεντρική προσέγγιση στα πλαίσια των μεταβαλλόμενων αγορών,  καθώς και το ζήτημα της διαφάνειας της τιμολόγησης των ασφαλίσεων προσώπων και των αναπροσαρμογών τους.

Την προηγούμενη ημέρα συνεδρίασαν δέκα Ομάδες Εργασίας της Διεθνούς Ένωσης Ασφαλιστικής Επιστήμης (AIDA), με επίσης μεγάλη προσέλευση, που λειτουργούν από πολλά έτη, στις θεματικές Κλιματική Αλλαγή, Αντασφάλιση, Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης, Ασφάλιση Προσώπων και Συντάξεων, Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων, Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων, Νέες Τεχνολογίες, Πρόληψη και Ασφάλιση, Κρατική Εποπτεία επί της Ιδιωτικής Ασφάλισης και Προστασία Καταναλωτή και Επίλυση Διαφορών.

Ο Ελληνικός Σύλλογος είναι ευγνώμων στους χορηγούς του συνεδρίου, Allianz, MetLife, Generali, δικηγορικές εταιρίες Ρόκας και Μ&Π Μπερνίτσας, Alpha Bank, μεσίτες ασφαλίσεων της τράπεζας Πειραιώς, ΣΕΜΑ, Carpenter Turner, Ecovis και Δύναμις, με την συνδρομή των οποίων κατέστη δυνατό ένα τόσο επιτυχές, διεθνούς βεληνεκούς, συνέδριο, που κατά γενική ομολογία ωφέλησε και συνέβαλλε στην εξωστρέφεια της αγοράς και του νομικού/ ρυθμιστικού της περιβάλλοντος που τόσο την έχει ανάγκη.

Προτεινόμενα για εσάς