Φουντώνει η αντιπαράθεση

Έμφαση στο δίλημμα της ευρωκάλπης
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014 13:03
UPD:13:19
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο Μαξίμου φοβούνται τόσο τη χαλαρή ψήφο, να μην προσέλθουν δηλαδή οι ψηφοφόροι της ΝΔ, αλλά και των «ανταρτών» προερχόμενων από τη ΝΔ, στον δεύτερο γύρο, όσο και την τιμωρητική ψήφο. 

A- A A+

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζει η κρίσιμη Κυριακή της ευρωκάλπης, με διακύβευμα την επόμενη μέρα.

Το δίλημμα, από πλευράς κυβέρνησης, ετέθη χθες με εμφατικό τρόπο από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Χρεοκοπία», «εφιάλτης», «Αργεντινή», «έξοδος της χώρας από το ευρώ», είναι μερικές μόνο από τις λέξεις και τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου φοβούνται τόσο τη χαλαρή ψήφο, να μην προσέλθουν δηλαδή οι ψηφοφόροι της ΝΔ, αλλά και των «ανταρτών» προερχόμενων από τη ΝΔ, στον δεύτερο γύρο, όσο και την τιμωρητική ψήφο. Δηλαδή κάποιοι να θεωρήσουν ότι η συγκυβέρνηση δεν τιμωρήθηκε επαρκώς στον πρώτο γύρο και να το κάνουν την Κυριακή.

Όσον αφορά τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, συνεχίζονται οι χαμηλοί τόνοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς αποφασίστηκε να μιλήσει μόνο στην Ήπειρο (αύριο), όπου η μάχη έχει κριθεί από την πρώτη Κυριακή και την Παρασκευή στην Αθήνα. Ο στόχος είναι να μην ταυτιστούν όσοι υποψήφιοι περιφερειάρχες πέρασαν στον δεύτερο γύρο, με τη ΝΔ.

Στο Μαξίμου έχουν στραμμένα τα μάτια τους και στην εκλογική επίδοση της Ελιάς-ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, ελπίζοντας ότι δεν θα κινδυνεύσει η σταθερότητα της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο προβληματισμός παραμένει και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην υπάρξει πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο διπολισμός θα έχει επιπτώσεις στα μικρότερα κόμματα.

Από την πλευρά του και ο ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα ανεβάζει στα ύψη το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης, ταυτίζοντας τη συγκυβέρνηση με την κ. Μέρκελ. Παράλληλα επιχειρεί άνοιγμα στο ΚΚΕ, με αφορμή τη μάχη που θα δώσει για τον δήμο της Πάτρας ο υποψήφιος του Περισσού Κώστα Πελετίδη.

Κρίσιμο μέγεθος για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η στάση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής τόσο στην περιφέρεια Αττικής όσο και στον δήμο της Αθήνας. Ωστόσο «το θέμα θέλει πολύ προσοχή», παραδέχεται στέλεχος της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στον ναζισμό και στον φασισμό και στο εσωτερικό του κόμματος είναι πολλοί εκείνοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι δηλώσεις του τύπου «δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη ναζιστές». Αναγνωρίζουν όμως ότι είναι κρίσιμο τουλάχιστον οι ψηφοφόροι αυτοί να μη στηρίξουν τον Γιώργο Καμίνη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή