Καταδίωξη επιβατικού αεροσκάφους από μαχητικά κατά τη Σύνοδο της Ε.Ε. στο Δουβλίνο

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2004 18:11
A- A A+

Μαχητικά αεροσκάφη από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία καταδίωξαν την ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Δουβλίνο (1 Μαΐου), ισπανικό επιβατικό αεροπλάνο, καθώς παρά τις προσπάθειες πολλών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να επικοινωνήσουν με το πιλοτήριο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, γράφει στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα Ελ Παΐς. Πηγή για το ισπανικό δημοσίευμα είναι ολλανδική ανακριτική πηγή.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για Boeing 737 της ιδιωτικής εταιρείας Air Europa με 187 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα που εκτελούσε δρομολόγιο από το Μπέργκεν (Νορβηγία) στην Πάλμα της Μαγιόρκα (Ισπανία).

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε πολλά κράτη δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το πιλοτήριο του συγκεκριμένου αεροπλάνου, με αποτέλεσμα γερμανικά, ολλανδικά και γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα, εξαιτίας φόβων ότι είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία στο επιβατικό αεροπλάνο -ανάλογη με αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001- να απογειωθούν και να το καταδιώξουν.

Δύο γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα βρέθηκαν εκατέρωθεν του ισπανικού επιβατικού και μόνον τότε σε ραδιοεπικοινωνία που είχαν με το πιλοτήριό του, κατέστη σαφές ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλήμα με την πτήση αυτή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά της αεροπορικής εταιρείας, για «παραβίαση των κανονισμών των εναέριων διεθνών αερομεταφορών», ενώ οι πιλότοι του ισπανικού αεροπλάνου πρόκειται να καταθέσουν στο άμεσο μέλλον

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή