Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Google μπορεί να υποχρεωθεί σε αφαίρεση links

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 14:12
UPD:18:33
REUTERS/STEPHEN LAM

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υποστηρίζει ότι οι μηχανές αναζήτησης είναι υπεύθυνες για τα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στις ιστοσελίδες, στα αποτελέσματα της κάθε αναζήτησης.

A- A A+

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πολίτες μπορούν να υποχρεώσουν την Google, όπως και κάθε μηχανή αναζήτησης, σε απαλοιφή συνδέσμων (links) από τα αποτελέσματα έρευνας που περιλαμβάνουν το όνομά τους.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υποστηρίζει ότι οι μηχανές αναζήτησης είναι υπεύθυνες για τα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στις ιστοσελίδες, στα αποτελέσματα της κάθε αναζήτησης.

Η απόφαση δεν ήταν αναμενόμενη καθώς αλλάζει την περυσινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τότε η απόφαση υποστήριζε ότι η Google δεν είναι υποχρεωμένη να διαγράφει ευαίσθητο νομικό περιεχόμενο από τα αποτελέσματα έρευνας της μηχανής αναζήτησης.

Η περυσινή απόφαση αφορούσε την υπόθεση ενός άνδρα, ο οποίος το 2010,  παραπονέθηκε στην Google Ισπανίας σχετικά με τα αποτελέσματα έρευνας που εμφάνιζαν ένα άρθρο εφημερίδας, του οποίου η αρχική δημοσίευση έγινε το 1998,  σχετικά με μία δημοπρασία ακινήτου που συνδεόταν με διαδικασίες κατάσχεσης λόγω οφειλών σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Αντίθετα, η σημερινή απόφαση επιτρέπει σε κάθε μεμονωμένο πολίτη να ζητήσει από την οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης να αφαιρέσει συνδέσμους που παραπέμπουν σε περιεχόμενο τρίτων μερών, όπου περιέχονται πληροφορίες σχετικές με το όνομά τους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου λόγω της μεγάλης επίδρασης του περιεχομένου που ανακαλείται μέσω των μηχανών αναζήτησης, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα αφαίρεσης υλικού. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι απαιτείται και ισορροπία σε σχέση με το δημόσιο ενδιαφέρον, ειδικά για ανθρώπους που έχουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική ζωή.

Γενικότερα, η απόφαση, ανάλογα με το πώς ερμηνεύεται και εκτελείται, θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα ενοχλητική για την Google και τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης. Η ίδια η Google αποκάλεσε την απόφαση «απογοητευτική» και ότι χρειάζεται να υπάρξει χρόνος για την ανάλυση των επιπτώσεων στη λειτουργία της μηχανής αναζήτησης.

Προτεινόμενα για εσάς