Δύο στους τρεις Ουκρανούς στα ανατολικά πιθανόν να μην ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές

Δημοσκόπηση
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 18:42
UPD:18:46
REUTERS/GLEB GARANICH

Το 32,2% των ερωτηθέντων δεν θα ψηφίσει και το 31,5% «δε γνωρίζει ποιον θα ψηφίσει». Στη φωτογραφία εργαζόμενοι προετοιμάζουν τα ψηφοδέλτια.

A- A A+

Μόλις το ένα τρίτο των ψηφοφόρων στην ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, σύμφωνα με δημοσκόπηση, στην οποία ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και φιλοδυτικός πολιτικός Πέτρο Ποροσένκο αναδεικνύεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι τέτοια που μόλις το 36% των ψηφοφόρων δηλώνει έτοιμο να προσέλθει στις κάλπες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βαλέρι Χμέλκο, διευθυντής του ινστιτούτου κοινωνιολογίας Kmis, σχολιάζοντας την δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.022 προσώπων.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το 32,2% των ερωτηθέντων δεν θα ψηφίσει και το 31,5% «δε γνωρίζει ποιον θα ψηφίσει» και πιθανόν θα μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία, επισήμανε ο κ. Χμέλκο.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2010, στις οποίες νίκησε ο φιλορώσος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 70% και πλέον στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Ως ο επικρατέστερος υποψήφιος αναδεικνύεται ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς της σοκολάτας», ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο (33,7% στην πρόθεση ψήφου). Ο κ. Ποροσένκο τάχθηκε ανοικτά υπέρ του κινήματος αμφισβήτησης που υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας – οι διαδηλώσεις του οποίου οδήγησαν στην αποπομπή του κ. Γιανουκόβιτς.

Τον κ. Ποροσένκο ακολουθεί σε απόσταση η Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην ηγέτης της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 (5,9% στην πρόθεση ψήφου).

Ο φιλορώσος Σεργκέι Τιγκίπκο κατατάσσεται τρίτος με 4,1% στην πρόθεση ψήφου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή