Σύμβουλος του Ερντογάν εμφανίζεται να κλωτσά διαδηλωτή στη Σόμα

Παραδέχθηκε την πράξη του
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 17:01
UPD:18:01
REUTERS/Mehmet Emin Al/Depo

Η πράξη, την οποία παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Γιερκέλ με δήλωσή του στην τουρκική υπηρεσία του BBC, τεκμηριώνεται και με άλλες φωτογραφίες και βίντεο.

A- A A+

Σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται σε φωτογραφία την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters να κλωτσά διαδηλωτή στη Σόμα, πόλη όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 282 ανθρακωρύχοι από φωτιά σε τοπικό ορυχείο την Τετάρτη.

Η πράξη, την οποία παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Γιερκέλ με δήλωσή του στην τουρκική υπηρεσία του BBC, τεκμηριώνεται και με άλλες φωτογραφίες και βίντεο.

Η Σόμα, στην επαρχία Μανίσα της δυτικής Τουρκίας, δονείται από διαμαρτυρίες κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του AKP, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για αμέλεια σε σχέση με το τραγικό δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο.

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν σημειωθεί από την Τετάρτη σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν συχνά χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τις 14:30, ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών και σημείωσε ότι η πυρκαγιά που προκλήθηκε στο ανθρακωρυχείο συνεχίζεται, αλλά με σχετικά μειωμένη ένταση, πράγμα που γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι έχει μειωθεί η θερμοκρασία, αλλά και το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα.

TWITTER/@REPORTTURK
Στη Σόμα και ο πρόεδρος Γκιουλ

Λίγη ώρα πριν από τον υπουργό, δηλώσεις έκανε στη Σόμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Οι αναπτυγμένες χώρες δεν ζουν πλέον τέτοια δράματα. Έτσι κι εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε τους κανόνες μας και να λάβουμε μέτρα», είπε ο κ. Γκιουλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαφοροποιείται έτσι από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος την Τετάρτη είχε δηλώσει ότι «είναι φυσιολογικά τα εργατικά ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία», επικαλούμενος παραδείγματα από τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Αντιδράσεις προς το πρόσωπο του προέδρου Αμπ. Γκιουλ εκφράστηκαν ωστόσο στη Σόμα από τους κατοίκους της περιοχής, όπως είχε συμβεί και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

TURKIYEDEN HABERLER

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο, το οποίο περιλαμβάνεται και σε ιστοσελίδες τουρκικών εφημερίδων, στο οποίο εμφανίζεται ο κ. Ερντογάν τις στιγμές κατά τις οποίες οι αστυνομικοί τον οδηγούν προσωρινά σε ένα σούπερ μάρκετ στη Σόμα, εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών. Στην είσοδο παρατηρείται συνωστισμός και κινητικότητα την οποία κάποιες ιστοσελίδες παρουσιάζουν ως «γροθιά του πρωθυπουργού εναντίον διαμαρτυρόμενου πολίτη». Φιλοκυβερνητικά μέσα παρουσιάζουν την εικόνα αναφέρουν πάντως ότι «ο πρωθυπουργός απλώς έσπρωξε τον προπορευόμενο αστυνομικό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή