Γερμανία: Ρεκόρ παραγωγής από ΑΠΕ με 75%

Το απόγευμα της Κυριακής
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 16:00
UPD:16:00
EPA/PATRICK PLEUL

Kατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν τη ζήτηση της Γερμανίας σε ποσοστό 27%, το οποίο μεταφράζεται σε 40,2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες έναντι 35,7 δισ. κιλοβατωρών για την ίδια περίοδο, το 2013.

A- A A+

Ακόμη ένα εντυπωσιακό ρεκόρ παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέρριψε η Γερμανία φθάνοντας, την περασμένη Κυριακή, να καλύπτει από αυτές το 75% της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Renewables International, χάρη και στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, το απόγευμα της Κυριακής, είχαν αρνητικό πρόσιμο! Η εξέλιξη εμπνέει αισιοδοξία καθώς η Γερμανία φιλοδοξεί, στο πλαίσιο του στόχου της λεγόμενης “Energiewende” (ενεργειακή μετάβαση), να καλύπτει από ΑΠΕ το 80% των αναγκών της έως το 2050 - και αυτό χωρίς τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, οι οποίοι θα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μέσα στην επόμενη οκταετία.

«Για ακόμη μια φορά φάνηκε ότι ένα σύγχρονο σύστημα παραγωγής, όπως το γερμανικό, μπορεί ήδη να υποστηρίξει υψηλά επίπεδα διείσδυσης κυμαινόμενων, αλλά προβλέψιμων πηγών ανανεώσιμης ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή», δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής ΑΠΕ Μπερνάρ Σαμπό. «Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν τεχνικά ή οικονομικά εμπόδια τα επίπεδα διείσδυσης να ανέλθουν πρώτα στο 20% της ετήσιας ζήτησης, μέσω ενός συνδυασμού αυτών των δύο τεχνολογιών, κι έπειτα στο 50% κι ακόμη περισσότερο, εάν αυτές συνδυαστούν με άλλες ΑΠΕ και μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και με κάποιες σύγχρονες λύσεις αποθήκευσης.»

Συνολικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν τη ζήτηση της Γερμανίας σε ποσοστό 27%, το οποίο μεταφράζεται σε 40,2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες έναντι 35,7 δισ. κιλοβατωρών για την ίδια περίοδο, το 2013.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή