Διαψεύδει το Πεκίνο τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 07:55
UPD:10:17
REUTERS/JONATHAN ERNST

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δεν αναφέρθηκε σε «προκλητικές» ενέργειες από την πλευρά του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ μιλώντας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα αργά χθες το βράδυ, είπε πως στην πραγματικότητα ο Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν παίρνουν κάποια πλευρά στη διαμάχη στη Νότια Σινική Θάλασσα και δεν έχουν καμία πρόθεση να σχολιάσουν το ζήτημα.

Μόλις χθες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, αναφερόμενη στην τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι – Γι, δήλωσε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε στον ομόλογό του πως η  εγκατάσταση από την Κίνα μία εξέδρας άντλησης πετρελαίου και η παρουσία πολλών πολεμικών σκαφών στη διαφιλονικούμενη με το Βιετνάμ θαλάσσια περιοχή ήταν «προκλητική».

Η ένταση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η Κίνα εγκατέστησε μία γιγαντιαία εξέδρα άντλησης πετρελαίου σε μία θαλάσσια περιοχή την οποία διεκδικεί και το Βιετνάμ. Το Βιετνάμ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι κινεζικά πλοία εμβόλισαν εσκεμμένα δύο από τα δικά του πλοία κοντά στα διαφιλονικούμενα Νησιά Παρασέλ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή