Τουρκία: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών από την κατάρρευση του ανθρακωρυχείου

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 00:31
UPD:01:00
REUTERS/HANDOUT

Άντρες των συνεργείων απεγκλωβισμού μεταφέρουν τραυματισμένο εργάτη.

A- A A+

Τουλάχιστον 157 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη από την έκρηξη και την κατάρρευση του ορυχείου στην επαρχία Μανίσα στη δυτική Τουρκία σύμφωνα με τον δήμαρχο της ομόνυμης πόλης η οποία απέχει 250 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπουλη. Στους 75 ανέρχονται οι τραυματίες.

Οι δηλώσεις του δημάρχου, Τσενγκίζ Εργκούν έγιναν στο CNN Turk και μεταδόθηκαν απ΄όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα τα επιβεβαιωμένα στοιχεία από τη μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), μετέδιδε ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών ήταν 17 ανθρακωρύχοι.

Σημειώνεται πως αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι εγκλωβισμένοι ανέρχονταν περίπου στους 300 και όχι στους 600 που ανέφερε ο δήμαρχος ανεβάζοντας τον αριθμό δραματικά.

EURONEWS
Η στοά κατέρρευσε έπειτα από μια έκρηξη η οποία προκλήθηκε από μια βλάβη σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδας.

Οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται περίπου δύο  χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος της γης και τέσσερα χιλιόμετρα από την έξοδο του ορυχείο, το οποίο κατέρρευσε έπειτα από έκρηξη.

EURONEWS
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ  διέταξε την τοπική κυβέρνηση και το δήμο της Σόμα να θέσουν όλες τις δυνάμεις τους στη διάθεση των σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό των ανθρακωρύχων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε το προγραμματισμένό του ταξίδι στην Αλβανία και θα μεταβεί στο τόπο του δυστυχήματος.

Όσον αφορά στον αριθμό των εγκλωβισμένων οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες καθώς σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, 580 άνθρωποι βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης, όμως το δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που γινόταν η αλλαγή βάρδιας και έτσι είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των εργατών που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο ορυχείο.

REUTERS/IHLAS

Οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται περίπου δύο  χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος της γης και τέσσερα χιλιόμετρα από την έξοδο του ορυχείο, το οποίο κατέρρευσε έπειτα από έκρηξη. Στη φωτογραφία διασωθέντας εργάτης.

Εν τω μεταξύ ειδικός σε θέματα ορυχείων, ο  Βεντάτ Ντινταρί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο βασικός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανθρακωρύχοι είναι η έλλειψη οξυγόνου. «Αν έχουν πάθει βλάβη οι αεραγωγοί, οι ανθρακωρύχοι μπορεί να πεθάνουν μέσα σε διάστημα μίας ώρας», δήλωσε νωρίτερα. Τα συνεργεία διάσωσης, όπως έχει γίνει γνωστό, τροφοδοτούν με αέρα τις στοές

Οι εκρήξεις στα ορυχεία είναι συχνό φαινόμενο στην Τουρκία, κυρίως στα ιδιωτικά στα οποία συχνά δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες ασφαλείας.

Το πιο σοβαρό δυστύχημα σε ορυχείο είχε σημειωθεί το 1992, όταν 263 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους από μια έκρηξη στο ορυχείο Ζονγκουλντάκ.

Πηγή: Reuters, BBC, DW, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή