Όνειρο και πραγματικότητα στη σκιά των παραμυθιών

Για έξι παραστάσεις στο Camp
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 10:20
A- A A+

Παραμυθένιοι ήρωες ανοίγουν τον δρόμο, για να  συναντηθούν με την πραγματική ζωή, μέσα από αλήθειες μεταμφιεσμένες, αλλά αναγνωρίσιμες, αγγίζοντας την καρδιά και ξορκίζοντας τους φόβους, όπως κάνει κάθε  παραμύθι σε όλους τους λαούς της γης από τα πανάρχαια χρόνια.

Σαν τόπος συνάντησης επτά παραμυθιών που, όπως όλα τα παραμύθια πατούν στο χθες κι ερμηνεύουν το σήμερα, η παράσταση «Στον ίσκιο της θυγατέρας», που παρουσιάστηκε με επιτυχία, από τη θεατρική ομάδα «Ονειρόδραμα», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τον περασμένο Μάρτιο, επιστρέφει για έξι παραστάσεις στο Camp, από τις 16 έως και τις 31 Μαΐου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 9.30 το βράδυ.

Ο άγνωστος και σκοτεινός κόσμος της ενηλικίωσης, η λαγνεία, η βία, ο έρωτας, η ζήλια, η εξουσία, η ματαιοδοξία, το ταξίδι της αυτογνωσίας, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι μύχιες σκέψεις αναδύονται από τα παραμύθια «Ο βασιλιάς των λαών», «Η μήτρα των παραμυθιών», «Ο καημός», «Ο ύπνος», «Το κοκόρι», «Η τύχη της λωλής» και «Οι κόρες του παπά».

Αρκεί να είμαστε ανοιχτοί στο θαύμα…

Με πρωταγωνιστές και ήρωες που εκπροσωπούν κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά, η ομάδα «Ονειρόδραμα», στον ίσκιο μιας γυναίκας, μητέρας, κόρης, ερωμένης, μάγισσας, ερευνά τον μύθο και αναζητεί τον τόπο, όπου μπορεί όνειρο και πραγματικότητα να συνυπάρξουν. Άλλωστε, οι ιστορίες και τα παραμύθια υποστηρίζουν ότι θα τα καταφέρουμε, αρκεί να είμαστε ανοιχτοί στο θαύμα. Να εμπιστευόμαστε τους άλλους και τη ζωή.

Σαγηνευτικό και γοητευτικό, το παραμύθι συνεχίζει να μαγεύει, να συγκινεί και να παρηγορεί μέσα από την παγκόσμια συμβολική γλώσσα της αναπαράστασης:  «“Πες μου κάτι όμορφο, σοφό, απλό και ευχάριστο” είπε ο βασιλιάς Ακμάρ, απευθυνόμενος στη γριά τσιγγάνα Ταμάρα, κουρασμένος από τις μουσικές και τις παράτες, αηδιασμένος από τις σοφίες στα Πανεπιστήμια και την Ακαδημία, αγανακτισμένος από τις αγορεύσεις των βουλευτών στο κοινοβούλιο, εξουθενωμένος από τα λιβανίσματα, τα προσκυνήματα, τα χειροφιλήματα.

“Εσύ, που είσαι αγράμματη, λοιπόν, σοφή, που είσαι πεντάφτωχη, λοιπόν, έχεις ολοξάστερο κι ακονισμένο μυαλό, έχεις κέφι και καρδιά, πες μου κάτι  που να γοητεύει. Να αποκοιμίζει τα μωρά, που να το ακούνε με την ίδια ευχαρίστηση οι γνωστικοί, οι σπουδασμένοι, οι μυαλωμένοι, όσο κι οι ασπούδαστοι, οι αγράμματοι, οι καθυστερημένοι, που να μαγεύει νιους και νιες, γριές και γερόντους”. Η γριά τσιγγάνα Ταμάρα χαμογέλασε. “Κατάλαβα, είπε. Γυρεύεις, πολυχρονεμένε μου αφέντη, να σου πω παραμύθια”».

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη - σκηνοθεσία: ομάδα «Ονειρόδραμα», ενδυματολόγος: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης, μουσική: Πάνος Δουκουμόπουλος, φωτογραφίες: Μυρτώ Στείρου - Αλέξανδρος Καραΐσκος. Ερμηνεύουν: Πέννυ Καλαφατάκη, Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου, Βασίλης Παπαλαζάρου.

Πληροφορίες
Camp: Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2 - πλ. Κοτζιά, τηλ. κρατήσεων:  210 3247679 (Τρίτη έως Σάββατο: 14:00 - 21:00). Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό: 8 ευρώ. Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών.

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς