Ευρωβαρόμετρο: Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε.

Στην κορυφή της λίστας οι Έλληνες
Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 19:34
UPD:19:39
REUTERS/GLEB GARANICH

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 59% των Ευρωπαίων δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην Ε.Ε., ενώ το 32% έχουν μάλλον εμπιστοσύνη σε αυτή. Το υπόλοιπο 9% δεν εξέφρασε άποψη.

A- A A+

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στους βασικούς της θεσμούς, είτε πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους Έλληνες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, σύμφωνα με έκθεση η οποία στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 59% των Ευρωπαίων δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην Ε.Ε., ενώ το 32% έχουν μάλλον εμπιστοσύνη σε αυτή. Το υπόλοιπο 9% δεν εξέφρασε άποψη.

Η Εσθονία και η Ρουμανία είναι οι χώρες οι πολίτες των οποίων έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. (58%). Αντίθετα, το 81% των Ελλήνων και το 74% των Κυπρίων δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ένωση. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 70% και το 67% στους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, που έχουν επίσης πληγεί πολύ από την κρίση.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία η πλειονότητα των πολιτών (63% και 59% αντίστοιχα) δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ένωση, με μόνο το 28% των Γάλλων και το 31% των Γερμανών να δηλώνει ότι εμπιστεύεται την Ε.Ε..

Η απογοήτευση των Ευρωπαίων έχει αντίκτυπο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έτσι, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 34% που έχει) και το 51% δεν έχει εμπιστοσύνη στην Επιτροπή (έναντι 33% που έχει αντίθετη άποψη). Όσον αφορά την ΕΚΤ, το 54% των Ευρωπαίων δεν έχει εμπιστοσύνη στον θεσμό αυτό με έδρα την Φρανκφούρτη έναντι του 31% που εξέφρασε την εμπιστοσύνη του.

Εξάλλου μόνο το 34% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την Ε.Ε., με το 26% να έχει αρνητική. Για το 44% των ερωτηθέντων η ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης αποτελεί το βασικό θέλγητρο της ΕΕ.

Στο μεταξύ αν και η ΕΕ εκπροσωπεί την οικονομική ευημερία για το 12% των Ευρωπαίων, το 17% την ταυτίζει με την ανεργία. Η Ε.Ε. εκπροσωπεί την ειρήνη και τη δημοκρατία για το 25% και το 19% των ερωτηθέντων αντίστοιχα, ενώ το 22% και το 25% την συνδέουν με τη γραφειοκρατία και την κατασπατάληση χρημάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή