Πράσινο φως σε ρομποτικό χέρι για αναπήρους από την FDA

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 11:59
UPD:12:00
DEKA
A- A A+

Την έγκρισή της έδωσε η αμερικανική FDA (Food and Drug Administration) στο ρομποτικό χέρι για αναπήρους DEKA Arm System της DEKA Research and Development.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, δόθηκε πράσινο φως για την πώληση του συστήματος (το οποίο χαϊδευτικά αποκαλείται «Luke», από τον Λουκ Σκάιγουοκερ του «Πολέμου των Άστρων», ο οποίος αποκτά ένα τέτοιο χέρι στην δεύτερη ταινία της αρχικής τριλογίας) μετά από την εξέταση δεδομένων που περιελάμβαναν μελέτη των αρμόδιων υπηρεσιών για θέματα βετεράνων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, το 90% αυτών που χρησιμοποίησαν τη συσκευή ήταν σε θέση να πραγματοποιούν πολύπλοκες εργασίες, όπως η χρήση κλειδιών και κλειδαριών, φερμουάρ κλπ.

DARPA

Το ρομποτικό προσθετικό χέρι αναπτύχθηκε από την DEKA Research and Development Corp του Ντιν Κέιμεν, δημιουργού του Segway και άλλων συσκευών. Χρηματοδότηση για το πρόγραμμα, ύψους άνω των 40 εκατ. δολαρίων, παρείχε η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος 100 εκατ. δολαρίων για την βελτίωση των προσθετικών μελών. «Σχεδιάστηκε για να παρέχει σχεδόν φυσικό έλεγχο των άνω άκρων  σε τραυματίες που έχουν χάσει μέλη τους. Το σύστημα έχει το ίδιο μέγεθος, βάρος, σχήμα και δύναμη με αυτά που αντιστοιχούν σε ένα χέρι ενηλίκου» δήλωσε στο Reuters o Τζάστιν Σάντσεζ, υπεύθυνος προγράμματος στο γραφείο βιολογικών τεχνολογιών της DARPA.

TODAY BREAKING NEWS

Σύμφωνα με την FDA πρόκειται για το πρώτο προσθετικό χέρι που μπορεί να διεξάγει πολλαπλές, ταυτόχρονες κινήσεις, ελεγχόμενες από σήματα από ηλεκτρόδια που ανιχνεύουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του χρήστη. Τα ηλεκτρόδια στέλνουν σήματα σε έναν επεξεργαστή στο χέρι, που μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι 10 κινήσεις.

«Το DEKA Arm System μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε κάποια άτομα να πραγματοποιούν πιο πρόσθετες εργασίες από αυτές που κάνουν τώρα με υπάρχοντα προσθετικά, με τρόπο που είναι παρόμοιος με τη φυσική κίνηση του χεριού» ανέφερε η Κρίστι Φόρμαν, διευθύντρια του Γραφείου Αξιολόγησης Συσκευών του Κέντρου Συσκευών και Ραδιολογικής Υγείας της FDA.

REUTERS

To Πεντάγωνο ενεπλάκη στο πρόγραμμα λόγω των τραυματισμών αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν: πάνω από 1.800 βετεράνοι υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμούς εξαιτίας τραυμάτων που υπέστησαν σε αυτούς τους πολέμους.

Η έγκριση του «Luke» από την FDA αντιμετωπίζεται θετικά από τον ειδικό Τύπο, με πολλά μέσα να κάνουν λόγο για «έναρξη της εποχής των cyborg».

Προτεινόμενα για εσάς