Η επόμενη μέρα των εκλογών

Ποιά σενάρια αξιολογούν τα κυβερνητικά στελέχη
Κυριακή, 11 Μαΐου 2014 13:34
UPD:15:19
EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Σε μια πολύ κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χρονική συγκυρία, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ικανό να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

A- A A+

Με το σύνολο των δημοσκοπήσεων να δείχνουν οριακές διαφορές είτε υπέρ της ΝΔ είτε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη και το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, όπως όλα δείχνουν, να μη δημιουργεί «ρεύμα» νίκης για κανένα από τα δύο κόμματα, το ενδιαφέρον αυτών των εκλογών εστιάζεται στη διαφορά που θα έχουν τα δύο κόμματα μεταξύ τους και στο ποσοστό της Ελιάς του κ. Βενιζέλου.

Σε κάθε περίπτωση, παραδέχονται τα στελέχη και των δύο κομμάτων, σε μια πολύ κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χρονική συγκυρία, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ικανό να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

Αν για παράδειγμα το ποσοστό της Ελιάς είναι κάτω από το 6%, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα αν ο κ. Βενιζέλος θα θέσει θέμα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, επειδή όπως λένε σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να προκύψει νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και η προσφυγή στις εθνικές κάλπες θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του.

Για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης το ιδανικό σενάριο θα ήταν ακόμη και μια οριακή ήττα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα ποσοστό άνω του 7% για την Ελιά. Σε αυτήν την περίπτωση, λένε, το πρόβλημα θα μεταφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα.

Το αντίθετο σενάριο, δηλαδή μια ήττα με ποσοστό άνω του 4% και την ίδια ώρα μια αποτυχία της Ελιάς με ένα ποσοστό κάτω από το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ενός ευρωβουλευτή είναι ικανό να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Αν και εντός της κυβέρνησης υπάρχουν στελέχη, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα οποία σημειώνουν με νόημα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή διέθετε 153 βουλευτές προ των εκλογών και τόσους θα διαθέτει και την επομένη της κάλπης.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δηλώνουν ότι ακόμη και σε αρνητικό αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς, τρέχοντας τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και σε θεσμικό και σε οικονομικό και σε κομματικό επίπεδο, μπορεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ώστε, ενδεχομένως τον ερχόμενο Οκτώβριο ή το πρώτο τρίμηνο του 2015, όταν και οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία θα είναι ακόμη πιο ορατές στους πολίτες, να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές.    
                    
Σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι από την παρούσα Βουλή πολύ δύσκολα μπορεί να προκύψει νέα κυβέρνηση σε περίπτωση αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη κι αν αυτό καταστεί δυνατό η νέα κυβέρνηση θα είναι πολύ αδύναμη για να σηκώσει το βάρος των κρίσιμων νομοθετημάτων που ακολουθούν. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή