Κρουαζιέρα Μέρκελ – Ολάντ στη Βαλτική

Σάββατο, 10 Μαΐου 2014 00:04
UPD:00:09
REUTERS/THOMAS PETER

Αφού άκουσαν κάποιες μελωδίες που τραγούδησε μια χορωδία ναυτικών, η Μέρκελ και ο Ολάντ επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο για μια κρουαζιέρα στη Βαλτική.

A- A A+

Τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε την Παρασκευή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην εκλογική της περιφέρεια στη βόρεια Γερμανία, στις ακτές της Βαλτικής.

Οι δύο πολιτικοί έκαναν μια κρουαζιέρα στα ανοιχτά των βραχωδών ακτών του νησιού Ρούγκεν, με δείπνο και πρωινό, βόλτα με φόντο το γραφικό τοπίο της πόλης του Στράλζουντ και όπως γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο η καγκελάριος έκανε τα πάντα για να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για έναν χαλαρό διάλογο μεταξύ των δύο.

Οι δυο τους έφθασαν στις 7 το απόγευμα στο λιμάνι του Σάσνιτς και έγιναν αντιληπτοί από τους δεκάδες τουρίστες που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Αφού άκουσαν κάποιες μελωδίες που τραγούδησε μια χορωδία ναυτικών, η Μέρκελ και ο Ολάντ επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο για μια κρουαζιέρα στη Βαλτική.

«Θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη στιγμή χαλάρωσης για να συζητήσουμε ελεύθερα αλλά επίσης να προσεγγίσουμε ευαίσθητα θέματα» απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στην Ουκρανία.

Μόνο λίγοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το 2006 και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχαν τύχει μιας τέτοιας υποδοχής στην εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ.

EURONEWS

Ωστόσο μερίδα του γερμανικού Τύπου κάνει λόγο για σοβαρές τριβές μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού καθώς η γερμανική κυβέρνηση φέρεται ενοχλημένη από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς που σημείωσε ότι το ευρώ είναι «υπερβολικά ισχυρό» και ότι η συναλλαγματική του ισοτιμία πρέπει να μειωθεί.

Σημειώνεται ότι αυτή η «ανεπίσημη» επίσκεψη έγινε την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Κριμαία για την επέτειο της νίκης του 1945 εναντίον των ναζί, η οποία τιμάται την 9η Μαΐου στις χώρες της άλλοτε ΕΣΣΔ.

Ο Ολάντ και η Μέρκελ θα αναφερθούν στο θέμα της Ουκρανίας το πρωί του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια μιας κοινής δήλωσής τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή