Στην Κριμαία ο Πούτιν

«Προκλητική κίνηση», λέει η Ουκρανία
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2014 13:55
UPD:16:31
REUTERS/MAXIM SHEMETOV
A- A A+

Την Σεβαστούπολη της Κριμαίας επισκέπτεται ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν την Παρασκευή.

Ο Ρώσος πρόεδρος παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 στην Ευρώπη.

Σε ομιλία του σε Ρώσους ναύτες στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο κ. Πούτιν χαιρέτισε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η χερσόνησος της Κριμαίας είναι ουκρανικό έδαφος από το 1954, ωστόσο η Ρωσία την κατέλαβε στρατιωτικά μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στη συνέχεια την προσάρτησε, με ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, στις 16 Μαρτίου.

Η προσάρτηση δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, η οποία συνεχίζει να θεωρεί την Κριμαία έδαφος της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Πρόκληση και κλιμάκωση από πλευράς Ρωσίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καταδίκασε, από την πλευρά του, την επίσκεψη του κ. Πούτιν στην χερσόνηση της Κριμαίας σαν «σκόπιμη πρόκληση και κλιμάκωση της κρίσης» μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και σοβαρή παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας.

«Μια τέτοια πρόκληρη είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η Ρωσία επιδιώκει την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε δήλωσή του, την Παρασκευή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή