Ένα νέο είδος δεινοσαύρου, μέλους της οικογένειας των Τυραννόσαυρων, ανακάλυψαν Κινέζοι και Βρετανοί επιστήμονες, δίνοντας του ανεπίσημα την ονομασία «Πινόκιο», λόγω της πολύ μακριάς μύτης του.
Ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος ζούσε στη Γη πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια και θεωρείται «ξάδελφος» του διάσημου T.rex.
Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωλογικών Επιστημών και της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής αντίστοιχα τον καθηγητή Γιουντσάνγκ Λου και τον Στιβ Μπρουσάτε, ονόμασαν επίσημα «Qianzhousaurus sinensis» το απολίθωμα που βρέθηκε στη νότια Κίνα σε πολύ καλή κατάσταση και ανήκε σε ένα σχεδόν ενήλικο ζώο.
Ο «Πινόκιο» διέφερε από τους άλλους Τυρααννόσαυρους, επειδή, εκτός από τη μακριά μύτη, με μια σειρά κέρατα πάνω της, διέθετε ένα επίμηκες κρανίο και μακριά στενά δόντια.
Μέχρι σήμερα, είχαν βρεθεί τα απολιθώματα μόνο δύο Τυραννόσαυρων με επίμηκες κεφάλι, αλλά επειδή ανήκαν σε πολύ νεαρής ηλικίας ζώα, οι επιστήμονες είχαν αμφιβολίες για το κατά πόσο ανήκαν σε κάποιο ξεχωριστό είδος συγγενικό με τους Τυραννόσαυρους ή αν απλώς ήταν νεαροί Τυραννόσαυροι.
Η νέα ανακάλυψη ενός παρόμοιου δεινόσαυρου, αλλά σε ώριμη ηλικία, επιβεβαιώνει πλέον ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό εξελικτικό παρακλάδι, που ζούσε παράλληλα με τους Τυραννόσαυρους, αν και μάλλον, χωρίς να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αφού πιθανότατα κυνηγούσαν διαφορετικά θηράματα.
JUNCHANG LU
Οι ανασκαφές στην Ασία συνεχίζονται και οι ειδικοί δεν αποκλείουν την ανακάλυψη και νέων ειδών δεινοσαύρων της οικογένειας των Τυραννόσαυρων.
Ο καθηγητής Μπρουσάτε ανέφερε ότι μπορεί ο «Πινόκιο» να έμοιαζε λίγο κωμικός στην εμφάνιση, όμως θα ήταν εξίσου φονικός με οποιονδήποτε άλλο Τυραννόσαυρο και ενδεχομένως να ήταν ακόμη πιο γρήγορος και ύπουλος.
Πηγή: ΑΜΠΕ