Ταϊλάνδη: Kαθαίρεση της πρωθυπουργού αποφάσισε το δικαστήριο

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 09:45
UPD:11:10
REUTERS/POOL
A- A A+

Καθαίρεση της πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σινουάτρα αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μπανγκόγκ, κρίνοντάς την ένοχη για κατάχρηση εξουσίας. 

Η απόφαση αφορά και εννέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ανάμεσά τους τον υπουργό Εξωτερικών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Γινγκλάκ παραβίασε το Σύνταγμα και καταχράσθηκε την εξουσία της όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2011 και καθαίρεσε τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, για να πάρει τη θέση του ένας συγγενής της. 

«Η κατηγορούμενη ενήργησε προς δικό της όφελος...η μετάθεση δεν έγινε προς το συμφέρον της χώρας», αναφέρεται στην απόφαση.

Ο δικαστής δήλωσε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα αποφανθεί επί του τρόπου με τον οποίο θα επιλεχθεί ο επόμενος πρωθυπουργός. 

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση της Γινγκλάκ Σιναουάτρα εδώ και έξι μήνες και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να προσφύγουν στη Γερουσία για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

CNNINTERNATIONAL

Από την πλευρά του το κίνημα των Κόκκινων Πουκάμισων, υποστηρικτών του αυτοεξόριστου Θακσίν, υποσχέθηκε ότι θα κατεβεί στους δρόμους σε περίπτωση νέου «δικαστικού πραξικοπήματος», δημιιουργώντας φόβους για νέο κύμα βίας στη χώρα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή