Ταϊλάνδη: Ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου η πρωθυπουργός Σιναουάτρα

Κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας
Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 13:04
UPD:13:18
REUTERS/CHAIWAT SUBPRASOM
A- A A+

Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γίνγκλακ Σιναουάτρα εμφανίστηκε ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου στην Μπανγκόκ για να υπερασπίσει τον εαυτό της έναντι κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας.

Η αίτηση για τη δίωξή της υπογράφεται από γερουσιαστές οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το κόμμα της κ. Σιναουάτρα ευνοήθηκε από παράτυπη μετάθεση συμβούλου εθνικής ασφάλειας το 2011.

Η κ. Γίνγκλακ κινδυνεύει να αποπεμφθεί από την πρωθυπουργία και να στερηθεί την δυνατότητα να πολιτεύεται για πέντε χρόνια, εάν κριθεί ένοχη.

Η απόφαση αναμένεται εντός της Τετάρτης.

Οι υποστηρικτές της πρωθυπουργού θεωρούν ότι τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας είναι αρνητικά προκατειλημμένα έναντι της κ. Σιναουάτρα και ότι η δίκη αποτελεί προσπάθεια των παλαιών ελίτ της χώρας να την εξοβελίσουν από την πολιτική ζωή.

Η Ταϊλάνδη βρίσκεται σε πολιτική κρίση από το 2013, όταν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, προερχόμενοι κυρίως από τη μεσαία τάξη, κατέλαβαν κεντρικά σημεία στην Μπανγκόκ, απαιτώντας την παραίτηση της κ. Σιναουάτρα και αντικατάστασή της από ένα «λαϊκό συμβούλιο».

EURONEWS

Η πρωθυπουργός διοργάνωσε γενικές εκλογές τον Φεβρουάριο, οι οποίες ωστόσο μποϊκοταρίστηκαν από την αντιπολίτευση και στη συνέχεια ακυρώθηκαν και επισήμως.

Νέες εκλογές έχουν οριστεί για τις 20 Ιουλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή