Σε Αθήνα και Σκόπια τον Ιούλιο ο Μάθιου Νίμιτς

Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 20:00
UPD:20:53
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS

Ο κ. Νίμιτις (φωτ. αρχείου) ανέφερε ότι έγινε «επανεξέταση» των θέσεων της κάθε πλευράς και πως δεν παρουσιάστηκαν από μέρους του «νέες ιδέες».

A- A A+

Την Αθήνα και τα Σκόπια αναμένεται να επισκεφθεί στις αρχές Ιουλίου ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, όπως δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιολέβσκι, αντίστοιχα, στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο κ. Νίμιτις ανέφερε ότι έγινε «επανεξέταση» των θέσεων της κάθε πλευράς και πως δεν παρουσιάστηκαν από μέρους του «νέες ιδέες». «Ο στόχος είναι να έχουμε αμοιβαία αποδεκτή λύση» δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «ο πρέσβης Βασιλάκης και ο πρέσβης Γιολέβσκι παρουσίασαν τις απόψεις των κυβερνήσεών τους. Συζητήσαμε αρκετά για την εκλογική διαδικασία και στις δύο χώρες - στη μία ολοκληρώθηκε, στην άλλη είναι σε εξέλιξη -, καθώς και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει σε αυτές τις συνομιλίες. Πρότεινα να επισκεφθώ την περιοχή, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ευελπιστώ στις αρχές Ιουλίου, εάν αυτό μπορεί να κανονιστεί».

Εκλογές

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «με τις εκλογές πίσω μας, οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν αυξημένη προσοχή σε αυτό το ζήτημα. Προφανώς το ζήτημα υπάρχει για πολύ καιρό, οι θέσεις των δύο κυβερνήσεων είναι γνωστές. Παρ'ολα αυτά, υπάρχουν ισχυροί λόγοι να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόοδο και νομίζω θα δουλέψουμε σε αυτό το καλοκαίρι. Συζητήσαμε τις θέσεις των χωρών, κάποιες πτυχές των συνομιλιών για την ονομασία, ιστορικές και τωρινές. Επομένως, είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση και διαδικασία».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το αν σημειώθηκε κάποια «συγκεκριμένη πρόοδος» στη σημερινή συνάντηση ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι «η σημερινή συνάντηση δεν ήταν προορισμένη ως εντατική συνεδρία διαπραγματεύσεων στην οποία θα ετίθεντο νέες ιδέες ουσίας», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις δύο πλευρές επί των προτάσεων που έχει καταθέσει κατά τα περασμένα χρόνια.

Νέες προτάσεις

«Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να κάνουμε νέες προτάσεις αρκετά συχνά, εκτός κι αν διαφαίνεται κάποια ανταπόκριση» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «θα δούμε παλαιές προτάσεις, ποια στοιχεία φαίνονται θετικά, ποια αρνητικά και θα αναζητήσουμε τρόπους να αναπτύξουμε κάποιες ιδέες, που, ίσως να λύσουν κάποια προβλήματα που έχουν τεθεί στο παρελθόν» σχολίασε ο κ. Νίμιτς.

Ο στόχος είναι να έχουμε αμοιβαία αποδεκτή λύση σε αυτή τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη και μέχρι στιγμής, προφανώς, δεν έχουμε φτάσει εκεί. Ένας μεσολαβητής μπορεί να κάνει κάποια πράγματα, υπάρχουν τρίτες χώρες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό, αλλά τελικά, θα χρειαστεί ηγεσία από την Αθήνα και τα Σκόπια ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Επίσκεψη

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα έχει σε Αθήνα και Σκόπια, καθώς και το ποια πόλη θα επισκεφθεί πρώτα, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι, σε αυτή τη φάση δεν έχει ληφθεί καν απόφαση αν θα μεταβεί στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η σειρά με την οποία θα επισκεφθεί τις δύο πρωτεύουσες, αν και έχει κάποια σημασία, δεν είναι το σημαντικότερο θέμα αυτή τη στιγμή.

Ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων, ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι θα ήθελε να διερευνήσει «εάν υπάρχουν κάποιες λύσεις» στα ζητήματα που είχαν τεθεί στις προτάσεις που είχε καταθέσει στο παρελθόν και «αν υπάρχουν νέοι τρόποι σκέψης και θεώρησης» του προβλήματος ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί λύση.

«Δεδομένης της κατάστασης στον κόσμο και του εντεινόμενου ενδιαφέροντος για ζητήματα ασφάλειας και επίλυσης προβλημάτων» τόνισε ενδεικτικά «νομίζω είναι καλή στιγμή για τις ηγεσίες και των δύο χωρών να σκεφτούν σοβαρά για το κατά πόσο υπάρχουν νέοι τρόποι θεώρησης του προβλήματος» ανέφερε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή