Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάγκη στήριξης ΜμΕ με στόχο νέες θέσεις εργασίας

Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 14:42
UPD:15:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
A- A A+

Την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και της καινοτομίας προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας επισήμανε ο υπουργός Διοιητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2014-2016, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο.

«Είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αποτελέσματα» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής για την ανοιχτή διακυβέρνηση, στην οποία εντάσσεται και ο διαγωνισμός «Open Data Hackathon». Σύμφωνα με τον υπουργό «οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ανοιχτά δημόσια δεδομένα, προκειμένου να αναπτύξουν εφαρμογές και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, που συμβάλλουν στην παραγωγή και μεταφορά γνώσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τις συμμετοχές στον διαγωνισμό και επισήμανε πως «αποτελούν τρανταχτή απόδειξη ότι οι πρωτοβουλίες για την ανοιχτή διακυβέρνηση και τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».

Δεσμεύσεις

Τρεις είναι οι βασικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται με το Σχέδιο Δράσης:

1) Ενθάρρυνση της δημόσιας συμμετοχής
2) Ανοιχτά δημόσια δεδομένα
3) Ακεραιότητα και λογοδοσία

 

Στρατηγικές προτεραιότητες

Παρουσιάζοντας τις στρατηγικές προτεραιότητες και τα βασικά σημεία του Σχεδίου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, η Υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε, μεταξύ άλλων:

  • Η Ανοικτή Διακυβέρνηση δίνει προοδευτικό πρόσημο σε μια κυβέρνηση που έχει σκοπό να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
  • Αξιοποιήσαμε οποιαδήποτε προσπάθεια είχε γίνει μέχρι τώρα από τους προκατόχους μας και δεν μηδενίσαμε τίποτα. Ξεκινήσαμε από τα δυνατά μας σημεία και επιχειρήσαμε να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας.
  • Στην πορεία προς την υποβολή του τελικού Σχεδίου Δράσης τον Ιούνιο, καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να καταθέτουν από σήμερα τις προτάσεις, παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους στο opengov, προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην ουσιαστική εφαρμογή του ελληνικού Σχεδίου Δράσης. Γιατί το  μεγάλο στοίχημα είναι να μπορεί να εφαρμόσει η χώρα αυτά που νομοθετεί.
  • Η ενθάρρυνση της δημόσιας συμμετοχής περνά από τη θεσμική θωράκιση και την τεχνολογική αναβάθμιση του Διαύγεια. Το σύνολο των δημοσιευμένων αποφάσεων είναι 11.262.086 από το 2010 έως σήμερα και αυξάνεται κατά 16.000 κάθε εργάσιμη ημέρα.
  • Ο πολίτης πρέπει να είναι στο επίκεντρο των αποφάσεων, να συμβάλλει στη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Στόχος είναι να μην υπάρχει νομοσχέδιο που να μην αναρτηθεί για διαβούλευση και να γνωρίζουν οι πολίτες και οι φορείς πόσες από τις προτάσεις τους έχουν αξιοποιηθεί στα νομοθετήματα.
  • Η ανοιχτή διάθεση των δημόσιων δεδομένων αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση. Δεν θέλουμε φαραωνικού τύπου έργα πληροφορικής. Θέλουμε μέσα από μικρές «νίκες» να σπάσουμε τα «σιλό», τα κλειστά συστήματα διοίκησης, για να πείσουμε τον κόσμο ότι τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα είναι πλούτος ανάπτυξης για τη χώρα.
  • Προχωρούμε στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα δημόσια δεδομένα στο ελληνικό δίκαιο. Τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο διατάξεων.
  • Τρεις κατηγορίες δεδομένων αποτελούν δεσμεύσεις του Σχεδίου για την επόμενη διετία: η ανοιχτή διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων, των πολιτιστικών δεδομένων και των εξωχώριων (offshore)  εταιριών. Ειδικά για τις εξωχώριες εταιρίες με έδρα στην Ελλάδα διαθέτουμε τη λίστα σε επεξεργάσιμη μορφή, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, αλλά και την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς.
     

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή