Μία νέα μη επεμβατική τεχνική επιτρέπει τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη στα ούρα.
Πρόκειται για μια ηλεκτρονική «μύτη», η οποία μυρίζει τα ούρα και μπορεί να διακρίνει τον όγκο του προστάτη από την απλή και καλοήθη υπερπλασία του οργάνου, με τα αποτελέσματα, από άποψη αξιοπιστίας, να είναι περίπου ανάλογα με αυτά της εξέτασης του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα.
Η τεχνολογία της ηλεκτρονικής «μύτης» αρχίζει να δοκιμάζεται και να εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις, στην ιατρική και σε άλλα πεδία, ενώ η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου είναι από τους τομείς όπου γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί (π.χ. του καρκίνου των πνευμόνων, μυρίζοντας την αναπνοή των ασθενών).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νίκου Οκσάλα της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τάμπερε της Φινλανδίας, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα οι γιατροί θα έχουν στη διάθεσή τους μια νέα απλή μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης χάρη στην eNose, χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη ανάλυση.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες και μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Η ανομοιομορφία που εμφανίζουν οι όγκοι στον προστάτη καθιστούν δύσκολη τόσο τη διάγνωσή τους, όσο και την πρόβλεψη για την εξέλιξή τους.
Οι σημερινές διαγνωστικές τεχνικές όπως το PSA δεν έχουν πλήρη αξιοπιστία, ενώ οι βιοψίες είναι ακριβές, ενοχλητικές για τον ασθενή και εν δυνάμει επικίνδυνες να του προκαλέσουν μόλυνση.
Επιπλέον, πολλές περιπτώσεις διαγνωσμένου καρκίνου του προστάτη στην πραγματικότητα εξελίσσονται πολύ αργά και δεν θα απειλήσουν τη ζωή του ασθενούς. Συνεπώς, θα ήταν καλύτερα αν αυτός απέφευγε μια επιθετική θεραπεία, με τους γιατρούς να αναζητούν μια εναλλακτική μη επεμβατική διαγνωστική τεχνική, την οποία φαίνεται πως μπορεί να προσφέρει η ηλεκτρονική «μύτη».
Ήδη από τη δεκαετία του ’80, είχε επισημανθεί ότι οι σκύλοι μπορούσαν να μυρίσουν με αξιοσημείωτη επιτυχία τον καρκίνο των αφεντικών τους. Το γεγονός αυτό πυροδότησε μια σειρά από πειράματα, που έχουν πλέον επιβεβαιώσει αυτή την ικανότητα των συμπαθών τετράποδων.
Επειδή όμως οι σκύλοι παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις στα ποσοστά επιτυχίας, οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικές μύτες που θα είναι συστηματικά πιο αξιόπιστες χάρη στην ενσωμάτωση ειδικών αισθητήρων, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν στον αέρα τα μόρια των πτητικών οργανικών χημικών ουσιών που προέρχονται από τον ανθρώπινο καρκίνο.
Η φινλανδική κλινική δοκιμή έγινε σε 50 ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη, καθώς και σε 15 άτομα με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, με τη «μύτη» να διακρίνει τις κακοήθεις από τις καλοήθεις περιπτώσεις και να εμφανίζει διαγνωστική ευαισθησία για τον καρκίνο της τάξης του 78%.
Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση της διαγνωστικής αξιοπιστίας της «μύτης».
Πηγή: ΑΜΠΕ