Οι στατίνες μπλοκάρουν τη μετάσταση του καρκίνου του προστάτη

Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 10:47
UPD:10:53
SHUTTERSTOCK

Tα νέα στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι στατίνες ωφελούν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

A- A A+

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι στατίνες με τον καρκίνο του προστάτη; Σύμφωνα με ερευνητές από τη Βρετανία, οι στατίνες φαίνεται ότι μπλοκάρουν τη μετάσταση του καρκίνου του προστάτη στα κόκαλα, εμποδίζοντας τα κύτταρα των όγκων να αλλάζουν σχήμα και να εισέρχονται σ’ αυτά.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μάντσεστερ, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι τα νέα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι στατίνες ωφελούν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών που πάσχουν από την ασθένεια και κινδυνεύουν να προσβληθούν και από μεταστατικό καρκίνο στα κόκαλα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Νόελ Κλαρκ, η ανακάλυψη αυτή δίνει απαντήσεις και για τον λόγο για τον οποίο τα φάρμακα κατά της χοληστερόλης μειώνουν σημαντικά την ταχύτητα εξάπλωσης του καρκίνου σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως η θεραπεία που θα προκύψει χάρη στα νέα στοιχεία θα ωφελήσει χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας, παρόλα αυτά διευκρίνισε ότι είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσει για τελικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις στατίνες και την ασθένεια.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν έδειξαν ότι οι στατίνες προστατεύουν και από άλλα προβλήματα υγείας, όπως είναι οι διαταραχές στην όραση, ακόμη και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή