Πώς απομακρύνει κανείς μια φάλαινα που ξεβράστηκε νεκρή;

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2014 12:09
UPD:12:10
REUTERS/HANDOUT

 Εν μέσω φόβων για έκρηξη, λόγω των αερίων και της θερμότητας στα κουφάρια των φαλαινών, οι τοπικές αρχές που δεν είναι συνηθισμένες στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, αναγκάστηκαν να ζητήσουν ενισχύσεις για να τις απομακρύνουν εγκαίρως.

A- A A+

Τις τελευταίες ημέρες τρεις τεράστιες γαλάζιες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές στις ακτές της δυτικής Νέας Γης, στον Καναδά. Μία από αυτές έμεινε να αποσυντίθεται κοντά στη μικρή πόλη του Τράουτ Ρίβερ, με την έντονη οσμή της να προκαλεί δυσφορία στους κατοίκους. Εν μέσω φόβων για έκρηξη, λόγω των αερίων και της θερμότητας στα κουφάρια των φαλαινών, οι τοπικές αρχές που δεν είναι συνηθισμένες στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, αναγκάστηκαν να ζητήσουν ενισχύσεις για να τις απομακρύνουν εγκαίρως.

Τη λύση έδωσε το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο, το οποίο ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Αλιείας και Ωκεανών του Καναδά θα απομακρύνει δύο από τις τρεις φάλαινες - βάρους δεκάδων τόνων η καθεμία - για να τις χρησιμοποιήσει σε επιστημονικές έρευνες. Σημειώνεται ότι το νησί της Νέας Γης απέχει 2.500 χιλιόμετρα από το Τορόντο, όπου βρίσκεται το μουσείο.

«Παρότι η απώλεια είναι πραγματικά δυσάρεστη, η κυβέρνησή μας εκφράζει την ικανοποίησή της που είναι σε θέση να συνεργαστεί με το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο με σκοπό τη διατήρηση αυτών των σπάνιων σκελετών φαλαινών προς όφελος των επόμενων γενεών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αρμόδια υπουργός.

Αρχικά, καναδοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι την ευθύνη για τη διαχείριση του ζητήματος έχουν οι τοπικές αρχές. Ωστόσο, το μουσείο συμφώνησε τελικά να στείλει στο νησί ομάδα ειδικών, η οποία θα προετοιμάσει τα δύο κουφάρια για να μεταφερθούν στο Οντάριο. «Αισθανόμαστε ότι έχουμε καθήκον απέναντι στην επιστημονική κοινότητα να καταφέρουμε να συντηρήσουμε τα δείγματα που έφθασαν στη στεριά, γιατί είναι τόσο σπάνια και επειδή πρόκειται για μια πολύ ασυνήθιστη ευκαιρία», δήλωσε σε καναδικά μέσα ενημέρωσης ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου Μαρκ Ένγκστρομ.

Μόνο τον Απρίλιο, τουλάχιστον εννέα απειλούμενες γαλάζιες φάλαινες πέθαναν αφότου εγκλωβίστηκαν στους πάγους, ανοιχτά της Νέας Γης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Καναδά, στο βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό ζουν σήμερα λιγότερες από 250 ενήλικες φάλαινες του συγκεκριμένου είδους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή