Επιστροφή στη φαλαινοθηρία δρομολογεί η Ιαπωνία;

Παρά την απαγόρευση του Διεθνούς Δικαστηρίου
Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 11:06
UPD:11:06
REUTERS/ISSEI KATO
A- A A+

Πριν περάσουν δύο εβδομάδες από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να κλείσει και το τελευταίο «παραθυράκι» που επιτρέπει στην Ιαπωνία να θανατώνει φάλαινες παρά το διεθνές μορατόριουμ, η χώρα φαίνεται πως δρομολογεί ήδη την επιστροφή των φαλαινοθηρικών της στην Ανταρκτική, μετά από παύση ενός έτους.

Στις αρχές του μήνα, για πρώτη φορά μετά από 25 και πλέον χρόνια, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε ότι ματαιώνει το ετήσιο κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική κατόπιν της απόφασης, με την οποία υποχρεώνεται να ανακαλέσει όλες τις άδειες του φαλαινοθηρικού της στόλου. Όπως παρατηρούσαν αναλυτές, ωστόσο, η ανακοίνωση ήταν έτσι διατυπωμένη, ώστε να μην αποκλείει την επανάληψη της φαλαινοθηρίας στο μέλλον, πιθανότατα μέσα από κάποιο άλλο παραθυράκι της διεθνούς απαγόρευσης.

Μία νέα εξέλιξη μοιάζει να τους επιβεβαιώνει: σε έγγραφό του, το οποίο συνοδεύει αγωγή της Ιαπωνίας εναντίον της οικολογικής οργάνωσης «Ποιμένας των Θαλασσών», το αρμόδιο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών αναφέρει ότι, λόγω της απόφασης της Χάγης, δεν είναι εφικτή η έκδοση αδειών φαλαινοθηρίας για την περίοδο 2014-2015. Δεν αποκλείει όμως την έκδοση νέων αδειών για την περίοδο 2015-2016. «Οι ενάγοντες εκτιμούν ότι, τις επόμενες περιόδους, θα πραγματοποιήσουν ερευνητικό πρόγραμμα στο Νότιο Ωκεανό, το οποίο θα είναι σύννομο με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», αναφέρει το έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά αιχμαλωτίζουν και θανατώνουν περίπου 1.000 φάλαινες το χρόνο, με την αιτιολογία ότι το πρόγραμμα εξυπηρετεί επιστημονικούς σκοπούς. Το δικαστήριο έκρινε ότι τα επιστημονικά οφέλη του προγράμματος είναι πολύ περιορισμένα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μη διακοπή του αποτελεί πολιτική απόφαση.

«Όταν εκδόθηκε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου γνώριζα ότι, παρά τη σπουδαία νίκη που δικαιώνει την αντίθεσή μας στην παράνομη φαλαινοθηρία στο Νότιο Ωκεανό, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών θα “βάπτιζε” διαφορετικά το πρόγραμμά του για να επιστρέψει», είπε σχολιάζοντας την τελευταία εξέλιξη ο ιδρυτής του «Ποιμένα», ο οποίος εδώ και χρόνια καταδιώκει με αμφιλεγόμενες τακτικές τα φαλαινοθηρικά. «Είμαι βέβαιος πως ο Ποιμένας των Θαλασσών θα είναι έτοιμος να επιστρέψει στο Νότιο Ωκεανό, το Δεκέμβριο του 2014, για να υπερασπιστεί το καταφύγιο φαλαινών της περιοχής.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή