Αντιδράσεις για ειρωνικά σχόλια του Ερντογάν προς τον πρόεδρο της Γερμανίας

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 13:40
UPD:13:57
REUTERS/HANDOUT

Τα λόγια του πρωθυπουργού της Τουρκίας ήλθαν ως απάντηση στην κριτική του κ. Γκάουκ για τις εξελίξεις στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου.

A- A A+

Την αντίδραση Γερμανών βουλευτών, αλλά και του ίδιου του προέδρου της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ προκάλεσαν ειρωνικά σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον επικεφαλής του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους.

Ο κ. Ερντογάν αποκάλεσε τον κ. Γκάουκ «πάστορα» και τον κάλεσε να  συμπεριφέρεται όπως οι κρατικοί αξιωματούχοι και όχι όπως μία μικρή ομάδα υποστηριζόμενη από Γερμανούς, την οποία προέβαλε στην Τουρκία (ο κ. Ερντογάν αναφερόταν σε μία μικρή ομάδα άθεων).

Τα λόγια του πρωθυπουργού της Τουρκίας ήλθαν ως απάντηση στην κριτική του κ. Γκάουκ για τις εξελίξεις στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου.

EURONEWS

Συγκεκριμένα ο κ. Γκάουκ δήλωσε ότι τον τρομάζουν οι εξελίξεις και αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση της Τουρκίας προσπαθεί να χειραγωγήσει τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ της ή να αποφύγει τις αποφάσεις εναντίον της. «Μπορούμε να ομιλούμε για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης;», συνέχισε.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Γερμανός πρόεδρος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να στέκεται με μεγαλύτερη ανεκτικότητα και ευθύνη έναντι της κριτικής.

Αναφέρθηκε ακόμα και στο θέμα των μειονοτήτων, τονίζοντας ότι μία δημοκρατική χώρα πρέπει να εξετάζει με κριτικό μάτι την ιστορία της.

EURONEWS

Η αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Κλαούντια Ροθ, από την πλευρά της, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι ο κ. Ερντογάν προσέβαλε τον κ. Γκάουκ με την υβριστική του συμπεριφορά.

«Αυτό δείχνει ανοιχτά τις ελλείψεις του κ. Ερντογάν στην δημοκρατική του κουλτούρα και την πολιτική του ανατροφή», δήλωσε η  κ. Ροθ.

Στην απάντησή του, ο ίδιος ο πρόεδρος της Γερμανίας σημείωσε ότι απλώς σχολίασε σημαντικά γεγονότα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή