Διαδικασία για έκδοση Γκιουλέν από τις ΗΠΑ κινεί ο Ερντογάν

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 13:17
UPD:15:22
EPA/SELAHATTIN SEVI/HANDOUT ZAMAN DAILY NEWSPAPER

Ο αυτοεξόριστος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν.

A- A A+

Διαδικασία για έκδοση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία του πάλαι ποτέ συμμάχου του, ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις ΗΠΑ κινεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Την ανακοίνωση για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος κατηγορεί τον πρώην σύμμαχό του στον αγώνα κατά των κοσμικών κεμαλικών και του στρατού ότι κινεί τα νήματα μιας συνωμοσίας ενάντια στην κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την διαδικασία έκδοσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε λακωνικά: «Ναι, θα αρχίσει».

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, όταν οι τότε κοσμικές αρχές της Τουρκίας διατύπωσαν εναντίον του κατηγορίες για ισλαμιστική ανατρεπτική δραστηριότητα.

Ο ίδιος αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από μια έρευνα της αστυνομίας για διαφθορά, αλλά έχει καταγγείλει τον κ. Ερντογάν για τις κινήσεις του με στόχο να σταματήσει η έρευνα εκκαθαρίζοντας την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα από τους οπαδούς του κ. Γκιουλέν.

EURONEWS

Σε συνέντευξή του με τον Τσάρλι Ρόουζ του PBS που μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως ο κ. Γκιουλέν, πρώην σύμμαχός του με εκτεταμένες δραστηριότητες στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει με τις δραστηριότητές του απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Αυτά τα στοιχεία τα οποία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας δεν μπορεί να επιτραπεί να υπάρχουν σε άλλες χώρες επειδή αυτό που κάνουν σε μας εκεί, μπορεί να το κάνουν και στους οικοδεσπότες τους», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει ακυρώσει το διαβατήριο του κ. Γκιουλέν και ότι παραμένει στις ΗΠΑ με μια πράσινη κάρτα ως νόμιμος κάτοικος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε επίσης πως η Τουρκία έχει απαντήσει θετικά σε περισσότερα από 10 αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ και τώρα περιμένει πως θα έχει την ίδια ανταπόκριση από τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή