Ινδονησία: Όμιλος χαρτιού «αντεπιτίθεται» με σχέδιο προστασίας του δάσους

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 13:29
UPD:13:29
SHUTTERSTOCK

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία - σε τουλάχιστον 9 περιοχές της Ινδονησίας - «διαδρόμων άγριας ζωής» που θα επιτρέπουν στα είδη του δάσους βροχής να μετακινούνται εντός των βιοτόπων τους χωρίς να έρχονται σε επαφή με υλοτόμους.

A- A A+

Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι συμβάλλει στη ραγδαία αποψίλωση των δασών βροχής της Ινδονησίας, μια από τις μεγαλύτερες χαρτοποιίες στον κόσμο, η Asia Pulp and Paper (APP), ανακοίνωσε ότι εκπόνησε φιλόδοξο σχέδιο για την αποκατάσταση και προστασία μεγάλων δασικών εκτάσεων. Οργανώσεις όπως το WWF εξέφρασαν τη δυσπιστία τους.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη χαρτοποιία της Ινδονησίας δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους σε ολόκληρη τη χώρα. Η έκταση, όπως διευκρίνισε, είναι ίση με αυτήν, από την οποία άντλησε ξυλεία μόνο το περασμένο έτος. Η πρωτοβουλία έρχεται να προστεθεί στη «στροφή» που έκανε η APP πέρυσι, στον απόηχο μποϋκοτάζ, από τα δάση βροχής στην ξυλεία από φυτείες.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την υιοθέτηση αρκετών άλλων πολιτικών προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι θα επιτύχουν οι προσπάθειές μας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προστασία της βιοποικιλότητας, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ο.κ.», δήλωσε η διευθύντρια του ομίλου αρμόδια για θέματα αειφορίας Έιντα Γκρίνμπερι.

Το WWF, εκ των μεγαλύτερων επικριτών του ομίλου, χαιρέτισε την ανακοίνωση, χωρίς να λείπουν οι αστερίσκοι. «Παραμένουμε επιφυλακτικοί γι’ αυτές τις νέες εξελίξεις, όμως είναι ενθαρρυντικό το πόσο φιλόδοξες είναι οι πρωτοβουλίες αυτές - πρόκειται για κάτι πρωτοφανές», είπε εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος της οργάνωσης. «Ακόμη και η πρόθεση της APP να επανορθώσει για την αποψίλωση του παρελθόντος, είναι κάτι που άλλοι δεν έχουν επιχειρήσει να μιμηθούν.»

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία - σε τουλάχιστον 9 περιοχές της Ινδονησίας - «διαδρόμων άγριας ζωής» που θα επιτρέπουν στα είδη του δάσους βροχής να μετακινούνται εντός των βιοτόπων τους χωρίς να έρχονται σε επαφή με υλοτόμους, καθώς και «νεκρές ζώνες» που θα αποτρέπουν την αποψίλωση κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Συγκρατημένος εμφανίστηκε εκπρόσωπος της Greenpeace λέγοντας στον Guardian ότι «το μέγεθος της πρόκλησης δεν μπορεί να υποτιμηθεί, σε μια χώρα, η οποία αγωνίζεται να προστατεύσει ακόμη και τα εθνικά πάρκα της» και επισημαίνοντας ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει και άλλες μεγάλες χαρτοποιίες της Ινδονησίας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της APP.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή