Φωτογραφία της NASA απεικονίζει το… καφέ τροπικό δάσος του Κονγκό

Επίμονη ξηρασία
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 23:43
UPD:23:43
jpl.nasa.gov
A- A A+

Η ξηρασία που επιμένει εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στο τροπικό δάσος βροχής του Κονγκό. Και οι αποχρώσεις τους είναι πλέον καφετιές, πως αποτυπώνεται σε φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που το καφέ είναι το χρώμα που κυριαρχεί, σε διάφορες αποχρώσεις, στη φωτογραφία, ενώ το πράσινο περιορίζεται πλέον σε ελάχιστους θύλακες καθώς και σε μια λωρίδα γης, στο ανατολικό άκρο του δάσους.

Η εικόνα βασίζεται σε δεδομένα που οι ερευνητές αντλούσαν κάθε Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο - επί 12 χρόνια, μεταξύ 2000 και 2012.

Τα ευρήματα δεν τους προκάλεσαν έκπληξη, αφού όπως οι ίδιοι γράφουν στην επιθεώρηση Nature, τα περισσότερα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι με την πάροδο του χρόνου τα τροπικά δάση θα βρίσκονται αντιμέτωπα με όλο και μεγαλύτερες πιέσεις, κυρίως λόγω της ανομβρίας.

Κάτι τέτοιο ενδέχεται να αλλάξει τη σύνθεση και τη δομή και αυτού του δάσους, επηρεάζοντας τη βιολογική ποικιλότητά του και την ικανότητά του να λειτουργεί ως δεξαμενή άνθρακα.

«Τα δάση της λεκάνης του Κονγκό φημίζονται για την ανθεκτικότητά τους στη μεσαίας έντασης κλιματική αλλαγή, επειδή τους τελευταίους αιώνες έχουν εκτεθεί σε ξηρές συνθήκες», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο Σασάν Σαατσί από το Jet Propulsion Lab της NASA, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Ωστόσο, οι πρόσφατες κλιματικές ανωμαλίες που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας στον Ατλαντικό Ωκεανό, έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ξηρασίες στους τροπικούς, κάτι που έχει μεγάλες επιπτώσεις για τα δάση.»

Στο δεύτερο μεγαλύτερο δάσος βροχής του κόσμου αναπτύσσονται περίπου 10.000 είδη βλάστησης, εκ των οποίων περίπου το 30% είναι ενδημικά. Σύμφωνα με το WWF, εκεί ζουν επίσης 1.000 είδη πτηνών, 400 θηλαστικά και 700 είδη ψαριών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή