Ψηφιακή αναπαράσταση της Δανίας στο Minecraft

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014 11:11
UPD:11:12
Minecraft

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι Δανοί ενθαρρύνονται να περιπλανηθούν ελεύθερα στην ψηφιακή εκδοχή της χώρας τους και να βρουν τις περιοχές στις οποίες κατοικούν.

A- A A+

Το σύνολο της Δανίας κατασκευάστηκε ψηφιακά σε κλίμακα 1: 1 μέσα στον εικονικό κόσμο του δημοφιλούς παιχνιδιού Minecraft, στο πλαίσιο ενός προγράμματος της δανικής κυβέρνησης – και, ειδικότερα, του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι Δανοί ενθαρρύνονται να περιπλανηθούν ελεύθερα στην ψηφιακή εκδοχή της χώρας τους και να βρουν τις περιοχές στις οποίες κατοικούν.

Το Minecraft, 50 εκατ. κόπιες του οποίου έχουν πωληθεί παγκοσμίως, είναι ένα sandbox παιχνίδι που επιτρέπει στον παίκτη να κινηθεί μέσα σε έναν ψηφιακό κόσμο, χρησιμοποιώντας «τουβλάκια» για να κατασκευάσει ό,τι επιθυμεί – από απλά κτήρια μέχρι ολόκληρες πόλεις. Το παιχνίδι πρωτοκυκλοφόρησε το 2011 από τον ανεξάρτητο σουηδό developer Μάρκους «Notch» Πέρσον.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Δανίας, το πρόγραμμα έχει εκπαιδευτικούς σκοπούς, και επιτρέπει τη διεξαγωγή εικονικών ταξιδιών σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του VentureBeat, η «Ψηφιακή Δανία» αποτελείται από τέσσερα τρισεκατομμύρια τουβλάκια, και το «κατέβασμά» της απαιτεί ελεύθερο χώρο του ενός terabyte.

KORTFORSYNINGEN

Οι Σάιμον Κοκεντόρ και Θόρμπγιορν Νίλσεν, που εργάστηκαν μαζί πάνω στο πρόγραμμα, χρησιμοποίησαν δεδομένα της γεωγραφικής υπηρεσίας για να διασφαλίσουν την όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαράσταση της χώρας (ωστόσο, σημειώνεται ότι τα κτήρια της χώρας στο Minecraft έχουν επίπεδες οροφές, ενώ είναι ιδιαίτερα πολύχρωμα). Όπως επισημαίνει το VentureBeat, η «Ψηφιακή Δανία» δεν κατασκευάστηκε «με το χέρι», αλλά χάρη σε ένα ειδικό αλγόριθμο που παρέλαβε τα δεδομένα και δημιούργησε το τελικό «προϊόν».

Κάποιες επιλογές του παιχνιδιού έχουν απενεργοποιηθεί (όπως η χρήση ΤΝΤ), ωστόσο κατά τα άλλα οι παίκτες έχουν το ελεύθερο να δημιουργήσουν (ή να καταστρέψουν) στην ψηφιακή έκδοση της χώρας ως τις 23 Οκτωβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς