Η NASA αποκαλύπτει τον σεληνιακό βόρειο πόλο

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 14:54
UPD:14:55
EPA/NASA/GSFC/Arizona State University/HANDOUT

Το μωσαϊκό 10.581 εικόνων ανάλυσης σχεδόν 1,9 μέτρων ανά pixel επιτρέπει τη λεπτομερή παρατήρηση του ανάγλυφου της Σελήνης.

A- A A+

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν τις εγκατεστημένες κάμερες επί του διαστημικού οχήματος LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του σεληνιακού βόρειου πόλου.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό 10.581 εικόνων ανάλυσης σχεδόν 1,9 μέτρων ανά pixel, οι οποίες επιτρέπουν τη λεπτομερή παρατήρηση του ανάγλυφου της Σελήνης. Το μωσαϊκό έχει ανέβει σε ιστοσελίδα όπου επιτρέπεται στους επισκέπτες να ζουμάρουν ή να περιστρέψουν οποιαδήποτε εικόνα, στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Όπως δήλωσε στο International Business Times, o John Keller, που εργάζεται στο πρόγραμμα LRO, «πρόκειται για μια εικόνα που αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πληροφόρησης τόσο για την επιστημονική κοινότητα, όσο και για το κοινό». Όπως σημειώνει ο ίδιος, αποτελεί την τελευταία προσθήκη από εικόνες και δεδομένα που παράγει το LRO τα τελευταία πέντε χρόνια.

Για τη λήψη των φωτογραφιών του μωσαϊκού χρησιμοποιήθηκαν οι δύο κάμερες περιορισμένης γωνίας του LOR, οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν τμήμα του ευρύτερου συστήματος LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera). Για την ολοκλήρωση του μωσαϊκού χρειάσθηκε προσπάθεια τεσσάρων χρόνων.

NASA

Σύμφωνα με τη NASA, για την εκτύπωση ολόκληρου του μωσαϊκού, το οποίο έχει συνολική ανάλυση 867 δισεκατομμυρίων pixels, θα απαιτούνταν η χρήση ενός φύλλου χαρτιού που θα είχε εύρος όσο και ένα γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου, επαγγελματικών προδιαγραφών. Επιπλέον, εάν το μωσαϊκό συνιστούσε ένα και μοναδικό αρχείο, αυτό θα καταλάμβανε αποθηκευτικό χώρο μεγέθους 3,3 Terabytes. Για να γίνει εφικτή η προβολή του σε έναν τυπικό web browser, απαιτήθηκε η διαίρεσή του σε εκατομμύρια μικρότερα και συμπιεσμένα αρχεία. 

Το διαστημικό όχημα LRO μπήκε σε σεληνιακή τροχιά τον Ιούνιο του 2009, μεταφέροντας επτά συγκροτήματα εξοπλισμού και οργάνων. Αυτά τα σετ εξοπλισμού χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση της επιφάνειας της Σελήνης, τη διερεύνηση του περιβάλλοντος, την έρευνα για ύπαρξη νερού και άλλων ζωτικής σημασίας ορυκτών και για να συλλέξει γεωλογικά στοιχεία. Το μωσαϊκό του βόρειου σεληνιακού πόλου είναι διαθέσιμο στην παρακάτω διεύθυνση: http://lroc.sese.asu.edu/gigapan/.

Προτεινόμενα για εσάς