Το Ισραήλ διακόπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 17:58
UPD:18:52
REUTERS/BAZ RATNER

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ερώτηση αναφορικά με τη διακοπή των συνομιλιών απέφυγε να απαντήσει (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Την αναβολή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους αποφάσισε το απόγευμα της Πέμπτης το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση έρχεται μια ημέρα μετά τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα παλαιστινιακά εδάφη με τη συμμετοχή της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε ερώτηση αναφορικά με τη διακοπή των συνομιλιών απέφυγε να απαντήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε να επιβάλλει και οικονομικές κυρώσεις στην Παλαιστινιακή αρχή.

EURONEWS
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Χαμάς που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) που είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως η μόνη νόμιμη εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού υπέγραψαν ένα σύμφωνο συμφιλίωσης με απώτερο στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Θα αναγνωρίσουμε το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ»

Εν τω μεταξύ Τζιμπρίλ Ρατζούμπ –ένας εκ των κορυφαίων αξιωματούχων της Φατάχ– μιλώντας σε ισραηλινό μέσο ενημέρωσης είπε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που ο Μαχμούντ Αμπάς θέλει να σχηματίσει θα αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και θα αγωνιστεί για μια λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό.

EURONEWS

Ειδικότερα ο Ρατζούμπ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι από τη στιγμή του σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης υπό τον Αμπάς, «θα ανακοινωθεί. . . η αποδοχή των όρων του Κουαρτέτου και ότι η κυβέρνηση με επικεφαλής αυτόν ( τον Αμπάς) δέχεται τη λύση των δύο κρατών για τους δύο λαούς».

Το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή –οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ρωσία– έχουν απειλήσει να μποϊκοτάρουν τη Χαμάς, εκτός εάν αυτή αναγνωρίσει το Ισραήλ, εγκαταλείψει τη βία και υποστηρίξει τις ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής των παλαιστινίων, Σάεμπ Ερεκάτ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αντίδραση του Ισραήλ στη συμφωνία συμφιλίωσης των παλαιστινιακών οργανώσεων.

«Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του χρησιμοποιούσαν την ρήξη μεταξύ των παλαιστινίων ως δικαιολογία για να μην κάνουν ειρήνη», είπε και πρόσθεσε ότι «τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν την παλαιστινιακή συμφιλίωση ως δικαιολογία για τον ίδιο σκοπό . Αυτό είναι τελείως παράλογο».

Από την ισραηλινή πλευρά η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Τζίπι Λίβνι χαρακτήρισε την απόφαση του Αμπάς να προχωρήσει σε εθνική συμφιλίωση με τη Χαμάς «κακό βήμα» που «ρίχνει βαριά σκιά» στις διαπραγματεύσεις.

 

Πηγή: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή