Γαλλία: Συνεργασία υπό όρους με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 17:51
UPD:17:58
REUTERS/SUHAIB SALEM

Την Τετάρτη η Χαμάς και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) που είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως η μόνη νόμιμη εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού υπέγραψαν ένα σύμφωνο συμφιλίωσης με απώτερο στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός των επόμενων εβδομάδων.

A- A A+

Έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων, δηλώνει η γαλλική κυβέρνηση η οποία ωστόσο θέτει ως όρο για την αποκήρυξη της βίας και την προώθηση των ειρηνευτικών διαδικασιών με το Ισραήλ.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ, δήλωσε ότι η Γαλλία υποστήριζε ανέκαθεν τη συμφιλίωση των Παλαιστινίων υπό την ηγεσία του προέδρου (Μαχμούντ) Αμπάς και την οργάνωση εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Γαλλία είναι έτοιμη να εργαστεί με μια κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής εφόσον εκείνη αποκηρύξει την προσφυγή στη βία, δεσμευτεί στην ειρηνευτική διαδικασία και αποδεχτεί το σύνολο των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, κυρίως με το Ισραήλ, καθώς και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτές.

Η δήλωση αυτή του Ναντάλ έγινε μετά την ανακοίνωση για τον σχηματισμό, μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Την Τετάρτη η Χαμάς που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) που είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως η μόνη νόμιμη εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού υπέγραψαν ένα σύμφωνο συμφιλίωσης με απώτερο στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που ξανάρχισαν τον περασμένο Ιούλιο υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ ΟΑΠ και Χαμάς η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επίθεση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τραυματίζοντας έξι Παλαιστίνιους εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή