Άγκυρα: Επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας ζητεί ο ηττηθείς υποψήφιος

Καταγγέλλει παρατυπίες και νοθεία
Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 14:26
UPD:14:35
REUTERS/STRINGER/TURKEY

Ο Μανσούρ Γιαβάς (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Επανάληψη της ψηφοφορίας για την ανάδειξη δημάρχου στην Άγκυρα ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ο ηττηθείς υποψήφιος της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας νοθεία και προβλήματα στην καταμέτρηση των ψήφων. 

Ο Μανσούρ Γιαβάς που διεκδίκησε τον δήμο της Άγκυρας με το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχασε με οριακή διαφορά από τον Μελίχ Γκιοκτσέκ του ΑΚP. 

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας έχει απορρίψει πάντως τις κατηγορίες για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία. Παραμένει άγνωστο αν το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει την δικαιοδοσία να ανατρέψει την απόφαση του Συμβουλίου.

Σε εθνικό επίπεδο η κάλπη ανέδειξε νικητή το κόμμα του Ερντογάν παρά το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που διήρκεσε εβδομάδες το περασμένο καλοκαίρι και το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον στενό του κύκλο.

Όπως γράφει το Reuters, το CHP ήλπιζε να αναλάβει τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων πόλεων -της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας- στις εκλογές, οι οποίες μετατράπηκαν σε δημοψήφισμα για την εξουσία του Ερντογάν.

Σύμβουλος του CHP δήλωσε ότι ο Γιαβάς θα προσφύγει αν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Συμβούλιο ακύρωσε χθες μία εκλογική αναμέτρηση στην βορειοδυτική επαρχία της Γιάλοβας, όπου αρχικά ανακηρύχθηκε νικητής το κυβερνών κόμμα και στη συνέχεια το κόμμα της αντιπολίτευσης. Η επανάληψη της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, την 1η Ιουνίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή