Γενετική εξέταση θα δείχνει αν υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών από τις στατίνες

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 10:16
UPD:10:16
SHUTTERSTOCK

Οι στατίνες είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων, όμως, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, πρέπει να χορηγούνται με καλύτερο τρόπο.

A- A A+

Τη λύση για την αποφυγή των παρενεργειών που προκαλούν οι στατίνες πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Dundee δημιούργησαν μια γενετική εξέταση που δείχνει με ακρίβεια αν οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες κινδυνεύουν να παρουσιάσουν σοβαρές παρενέργειες εξαιτίας της χορήγησής τους.

Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η εξέταση θα βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους για αυτόν τον λόγο, να τη συνεχίσουν κάνοντας τις ανάλογες προσαρμογές.

Η εξέταση αναπτύχθηκε με τη βοήθεια μεθόδων που έχουν πλέον οι επιστήμονες στη διάθεσή τους για τις αλληλουχίες του γονιδιώματος και εντοπίζει βιοδείκτες που μαρτυρούν αν οι στατίνες είναι ασφαλείς για κάθε οργανισμό ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γενετικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των παρενεργειών δείχνουν με ακρίβεια ποιά θα είναι η αντίδραση του οργανισμού στη χορήγηση των φαρμάκων και έτσι οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν τη θεραπεία που είναι κατάλληλη για κάθε ασθενή.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Colin Palmer, οι στατίνες είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων, όμως πρέπει να χορηγούνται με καλύτερο τρόπο.

«Ένας πολύ μεγάλος αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν στατίνες υποφέρουν από σοβαρές παρενέργειες, με αποτέλεσμα να σταματούν τη θεραπεία και να κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο να εμφανίσουν προβλήματα που προκαλούνται από τα καρδιακά νοσήματα», είπε ο καθηγητής Palmer στη Daily Mail, τονίζοντας ότι η νέα εξέταση θα οδηγήσει και στη δημιουργία καινούργιων φαρμάκων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή