Η επιβεβαίωση του πλεονάσματος ανοίγει τη συζήτηση για το χρέος

Κυβερνητικές δράσεις για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και ανασυγκρότησης της χώρας
Σάββατο, 19 Απριλίου 2014 11:41
UPD:11:43
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS
A- A A+

«Δεύτερη ανάσταση» θα κάνει η κυβέρνηση αφού μόλις την προσεχή Τετάρτη 23 Απριλίου αναμένεται η ανακοίνωση της Εurostat με την οποία θα επιβεβαιώνεται η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Και μπορεί, όπως παραδέχεται κορυφαίο στέλεχός της, να πρόκειται για σχεδόν προειλημμένη απόφαση, οι προεκτάσεις της όμως είναι αρκούντως σοβαρές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποεκτιμηθούν.

Για παράδειγμα, ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι πρόκειται για μία εκ των δύο προϋποθέσεων που έχουν θέσει οι δανειστές μας για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στη συγκυβέρνηση γνωρίζουν ότι η συζήτηση για την απομείωση του χρέους δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τις εκλογές. Κανείς από τους ηγέτες των χωρών – μελών δεν πρόκειται προεκλογικά να αναφερθεί στο ακανθώδες αυτό ζήτημα ρίχνοντας νερό στο μύλο των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

Γι' αυτό και στο Eurogroup, στις 5 Μαΐου, δεν περιμένουν πολλά πράγματα πλην των θετικών δηλώσεων για την επίσημη επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέλοντας και μη όμως ανοίγουν τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο  είναι οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Η εκτίμηση όμως του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι αυτές μπορεί, μέχρι ενός σημείου, να λειτουργήσουν υπέρ των θέσεων της ελληνικής πλευράς.

Στο εσωτερικό μέτωπο η επιβεβαίωση του πλεονάσματος ανάβει το πράσινο φως για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» στους πολίτες, σε μια προσπάθεια τα «καλά» νέα στην οικονομία να φτάσουν στην τσέπη των πιο ευπαθών ομάδων των πολιτών.

Τέλος, στο μεσοδιάστημα μέχρι τις εκλογές ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το νέο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας που έχουν επεξεργαστεί  το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και το Ίδρυμα Οικονομικών & βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή