Ν. Κορέα: Σβήνουν οι ελπίδες για τους εκατοντάδες αγνοούμενους του ναυαγίου

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 23:00
UPD:23:05
REUTERS/KIM HONG-JI

Συγγενείς των αγνοουμένων καθώς περιμένουν την άφιξη των ομάδων διάσωσης.

A- A A+

Όλο το βράδυ θα συνεχίσουν τις έρευνες τα συνεργεία διάσωσης της Νότιας Κορέας για τον εντοπισμό των περίπου 300 αγνοουμένων από το ναυάγιο ενός οχηματαγωγού και επιβατικού πλοίου την Τετάρτη στις νότιες ακτές της χώρας. Στο πλοίο επέβαιναν 462 άνθρωποι και μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο τεσσάρων.

Ωστόσο τα μέλη των συνεργείων διάσωσης τονίζουν ότι οι ελπίδες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες είναι ισχνές.

Η θερμοκρασία της θάλασσας, που κυμαίνεται στους 12 βαθμούς γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει υποθερμία σε 1,5 με 2 ώρες, περιορίζει τις πιθανότητες να ανασυρθούν ζωντανοί αγνοούμενοι επιβάτες, δήλωσαν μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης στην εφημερίδα The Korea Herald.

Υπάρχουν φόβοι ότι σχεδόν τα δύο τρίτα εκ των 462 επιβαινόντων έχουν παγιδευτεί μέσα στο πλοίο Sewol, που έχει πια βυθιστεί, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

EURONEWS

Συνολικά εκατόν εβδομήντα τέσσερις άνθρωποι διασώθηκαν από το πλοίο που ναυάγησε 20 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Ζίντο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον τελευταίο απολογισμό που έδωσε.

Περισσότεροι από 50 έχουν τραυματιστεί και 284 αγνοούνται.

Μεταξύ των επιβαινόντων περιλαμβάνονταν 325 μαθητές από ένα λύκειο στα περίχωρα της Σεούλ. Ταξίδευαν προς ένα δημοφιλές θέρετρο, το νησί Τζετζού, που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της ηπειρωτικής χώρας.

EURONEWS

Τα αίτια του ναυαγίου δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί, ωστόσο επιζώντες υποστηρίζουν ότι άκουσαν ένα δυνατό θόρυβο και αμέσως μετά το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση.

«Φώναζα για 30 με 40 λεπτά μέσα στο πλοίο» είπε ένας επιζών. «Αντικείμενα έπεφταν και οι άνθρωποι γλιστρούσαν στο εσωτερικό του πλοίου».

Το πλήρωμα εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 08:58 το πρωί (02:58 ώρα Ελλάδας). Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να πλημμυρίζει. Βυθίστηκε δύο ώρες αργότερα.

Περισσότερα από 100 πλοία και αεροπλάνα του στρατού και της ακτοφυλακής χτενίζουν την περιοχή του ναυαγίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης αλιευτικά σκάφη και δύτες του πολεμικού ναυτικού.

Τις προσπάθειες συνδράμουν και σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ

Η πρόεδρος Παρκ Γκέουν Χιε προέτρεψε τα μέλη των συνεργείων διάσωσης να επιταχύνουν τις εργασίες τους καθώς έπεφτε η νύχτα, σημειώνοντας ότι είναι «πραγματικά συντετριμμένη» από την τραγωδία.

Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 4 ανθρώπων. Μεταξύ αυτών μια 27χρονη, μέλος του πληρώματος και δύο μαθητές λυκείου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στοιχεία για την ταυτότητα του τέταρτου θύματος.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Ίντσεον, πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας και έδρα του μεγαλύτερου διεθνούς νοτιοκορεατικού την Τρίτη το βράδυ για ένα νυκτερινό, 14ωρο ταξίδι στο τουριστικό νησί Τζέτζου.

Προς το παρόν δεν έχουν ερευνηθεί τα αίτια του ναυαγίου, ωστόσο σύμφωνα με μια εκ των θεωριών για τα αίτια του δυστυχήματος, το πλοίο έπεσε πάνω σε ύφαλο.

Το πλοίο, το Sewol, κατασκευάστηκε το 1994 και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 900 και πλέον επιβατών και 130 οχημάτων. Το βάρος του είναι  6.835 τόνοι, έχει μήκος 146 μέτρων και πλάτος 22 μέτρων. Σε αυτό  επέβαιναν 30 μέλη πληρώματος, 325 μαθητές Λυκείου, 15 καθηγητές και 89 άλλοι επιβάτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή