Έκκληση στους απαγωγείς των δύο γάλλων δημοσιογράφων στο Ιράκ να τους απελευθερώσουν απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την άφιξη του γενικού γραμματέα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στη Βαγδάτη.
«Αυτοί οι δύο δημοσιογράφοι, ο Κριστιάν Σενό και ο Ζορζ Μαλμπρινό εργάζονταν στο Ιράκ για να εξηγήσουν στον κόσμο την πραγματική κατάσταση που επικρατεί εκεί και τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζει ο ιρακινός λαός», τόνισε ο κ. Μπαρνιέ, σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο.
«Οι δύο αυτοί άντρες πάντα διακήρυσσαν την κατανόησή τους προς τον ιρακινό λαό και την αφοσίωσή τους προς τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Ζητώ την απελευθέρωσή τους στο όνομα των αρχών του ανθρωπισμού και του σεβασμού προς τον άνθρωπο που βρίσκεται στο κέντρο του μηνύματος του Ισλάμ και της εκτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων των Μουσουλμάνων», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Την απελευθέρωση των δύο ομήρων ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ανώ έκκληση για την απελευθέρωσή τους απηύθυνε και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.
«Αμφότεροι εκτελούσαν την αποστολή των γάλλων δημοσιογράφων στο Ιράκ. Μέσα από τη ζωή αυτών των δύο ευρωπαίων πολιτών, διακυβεύονται και πάλι η ελευθερία της έκφρασης, αλλά και οι αξίες της ανεξιθρησκίας και του σεβασμού των άλλων, αξίες στις οποίες είναι προσηλωμένοι οι Ευρωπαίοι», τόνισε ο κ. Σολάνα.
Η εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης, Ασμα Χοντρ, επίσης καταδίκασε την απαγωγή των δύο γάλλων δημοσιογράφων και επισήμανε πως τέτοιες πράξεις δεν εξυπηρετούν «ούτε τις υποθέσεις των Αράβων, ούτε των Μουσουλμάνων, στο Ιράκ, την Παλαιστίνη και αλλού». «Αν μας ζητήσουν να επέμβουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε στην απελευθέρωσή τους, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε η ίδια.
Την ίδια ώρα στο Παρίσι, εκφράζεται αισιοδοξία για το αίσιο τέλος της ομηρίας των δύο δημοσιογράφων.
«Υπάρχουν πληροφορίες που μας έδωσε η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε», ανέφερε ο Φρανσουά Μπαρουάν, γενικός γραμματέας της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), μετά τη σύσκεψη των ηγετών όλων των κομμάτων υπό τον πρωθυπουργό Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν. «Οι βάσιμοι λόγοι που μας κάνουν να διατηρούμε ελπίδες προέρχονται, πιστεύω, από δύο σημεία: πρώτον, ότι δεν πρόκειται για το ίδιο αίτημα που είχε διατυπωθεί στην περίπτωση του ιταλού δημοσιογράφου Εντζο Μπαλντόνι, τον οποίο εκτέλεσε η ίδια οργάνωση που έχει απαγάγει του δύο Γάλλους και δεύτερον, ότι τις τελευταίες 48 ώρες παρατηρούμε μια αξιοθαύμαστη εθνική ενότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.