Εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας Ομπάμα - Πούτιν για την Ουκρανία

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 21:30
UPD:21:45
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να έχει, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τις προσεχείς ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα ο  εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.

Εξετάζουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους θα εκφράσουμε την υποστήριξη μας στην Ουκρανία, όπως αυτούς της διπλωματίας και της οικονομικής υποστήριξης, δήλωσε ο Κάρνεϊ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία, αλλά διερευνώνται τα είδη της βοήθειας που οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν.

Επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ την επίσκεψη του Μπρέναν στο Κίεβο

Ωστόσο ο Κάρνεϊ προειδοποίησε τη Ρωσία ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο «τίμημα» για τις επεμβάσεις της στην Ουκρανία, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο διευθυντής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζον Μπρέναν, βρισκόταν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Συνήθως δεν σχολιάζουμε τα ταξίδια του διευθυντή της CIA αλλά δεδομένων των ασυνήθιστων περιστάσεων στην περίπτωση αυτή και (με δεδομένους) τους ψευδείς ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από τους Ρώσους για την CIA, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο διευθυντής μετέβη στο Κίεβο στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του στην Ευρώπη», δήλωσε ο Κάρνεϊ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για τους λόγους της επίσκεψης του Μπρέναν στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, οι επισκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών αποτελούν έναν φυσιολογικό τρόπο για την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας για θέματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας από την εποχή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

REUTERS/GLEB GARANICH
Ε.Ε.: Κυρώσεις σε φιλορώσους αξιωματούχους – Βοήθεια στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ νωρίτερα το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, προσέθεσε τέσσερα άτομα στον κατάλογο των φιλορώσων αξιωματούχων της Ουκρανίας σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο κατάλογος περιείχε ως τώρα 18 άτομα σε βάρος των οποίων είχε επιβληθεί πάγωμα πόρων και απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων από τον Μάρτιο.

Τα τέσσερα νέα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε..

Παράλληλα ενέκρινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία και μια μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών των προϊόντων της τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη για να στηρίξει τη χώρα, η οποία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Τη βοήθεια του Πούτιν ζητούν οι φιλορώσοι αποσχιστές

Την βοήθεια του Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτησαν τη Δευτέρα φιλορώσοι αποσχιστές οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν μια αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» στην ανατολική Ουκρανία για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στο κυβερνείο της πόλης Σλαβιάνσκ, ηγετικό στέλεχος των αποσχιστών ζήτησε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από τον κ. Πούτιν «να στρέψει προσωπικά την προσοχή του στην κατάσταση η οποία εξελίσσεται και να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί».

EURONEWS
«Ανησυχία» Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία με ιδιαίτερη ανησυχία.

Σε ερώτηση για το κάλεσμα των αποσχιστών στο πρόσωπό του κ. Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι «δυστυχώς, υπάρχει σειρά εκκλήσεων από την ανατολική Ουκρανία προς το πρόσωπο του Βλάντιμιρ Πούτιν για να επέμβει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην έδρα του ΟΑΣΕ, στην Βιέννη, υπογράμμισε εξάλλου ότι η χρήση βίας κατά των φιλορώσων διαδηλωτών στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει την πρώην σοβιετική δημοκρατία σε εμφύλιο πόλεμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή