Επικρίσεις για την πολιτική της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων διατυπώνουν οι πρυτάνεις σε όμοφωνο ψήφισμα της Συνόδου τους, που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Απριλίου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα. Παράλληλα, θέτουν και μια σειρά αιτημάτων.
Όπως επισημαίνουν οι πρυτάνεις, η πολιτική της διαθεσιμότητας απομάκρυνε οριζόντια, τυφλά και χωρίς αξιολόγηση χρήσιμο για τα Ιδρύματα διοικητικό προσωπικό, προκαλώντας στα Πανεπιστήμια κρίσιμα προβλήματα λειτουργίας.
Αναφέρουν μάλιστα πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που δεν εξαίρεσε την Παιδεία από τα Μνημόνια, θεωρώντας την ως δαπάνη και όχι ως επένδυση για το μέλλον.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, ύστερα από συνάντηση και διεξοδική, όπως σημειώνει, συζήτηση με εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ Πανεπιστημίων, επί των δεσμεύσεων του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή της κινητικότητας, διαπιστώνει ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη καθυστερήσει δραματικά.
Οι πρυτάνεις επισημαίνουν ότι ο χρόνος εκπνοής του οκταμήνου της διαθεσιμότητας είναι πλέον πολύ κοντά, «ενώ οι παλινωδίες και η ασάφεια κυριαρχούν, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου Παιδείας».
Η Σύνοδος, λαμβάνοντας υπόψη «την αγωνία των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και την αδυναμία λειτουργίας πολλών βασικών διοικητικών υπηρεσιών», ζητά:
-
Να εκδοθεί νέα ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον ισχύοντα αριθμό των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων, καθώς και τους καταργημένους κλάδους, ώστε να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να συμμετέχουν στην κινητικότητα.
-
Να εκδοθεί νέα Διαπιστωτική Πράξη για τη διαθεσιμότητα, ο χρόνος της οποίας θα μετράει από τη νέα ημερομηνία υπογραφής, ενώ θα περιλαμβάνει και τους κλάδους που έχουν καταργηθεί.
-
Να ανακληθούν οι πειθαρχικές διώξεις για τους μη απογραφέντες διοικητικούς υπαλλήλους.
-
Να θεσπιστούν, μετά από αξιολόγηση της επάρκειας της διοικητικής στελέχωσης των Πανεπιστημίων, μόλις ολοκληρωθεί η ενταξη των ΙΔΑΧ και διοικητικών υπαλλήλων σε θέσεις ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και με έγκαιρη έκδοση της σχετικής ΚΥΑ από το ΥΠΑΙΘ και το ΥΔΗΜΗΔ, οι απαραίτητες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, όπως προτείνονται στα Οργανογράμματα των Οργανισμών των Πανεπιστημίων, ώστε να καλυφθούν από την ενδοϊδρυματική και διιδρυματική κινητικότητα.
-
Μέχρι την έκδοση της νέας Διαπιστωτικής Πράξης του Υπουργείου τα Πανεπιστήμια θεωρούν ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.