Επίθεση λόγω Google Glass σε δημοσιογράφο

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 11:47
UPD:15:34
Kyle Russell
A- A A+

Το Google Glass ήταν ο λόγος της επίθεσης που δέχτηκε ο Κάιλ Ράσελ, δημοσιογράφος του Business Insider, το βράδυ της Παρασκευής στο Σαν Φρανσίσκο.

Περιγράφοντας την εμπειρία του, ο Ράσελ αναφέρει ότι ο ίδιος και ένας συνάδελφός του είχαν μόλις ολοκληρώσει την κάλυψη μίας διαμαρτυρίας εναντίον δικηγόρου της Google, που προέβη σε εξώσεις ενοίκων κτηρίου το οποίο αγόρασε στη Mission District.

«Τακτοποίησα το laptop, τη φωτογραφική μηχανή και τις σημειώσεις μου στο σακίδιό μου. Χωρίς να το πολυσκεφτώ, φόρεσα το Google Glass αντί να το στριμώξω εκεί με τα υπόλοιπα πράγματά μου. Εκ των υστέρων διαπιστώνω ότι δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα».

Όπως αναφέρει, καθώς περπατούσε, χωρίς να έχει ενεργοποιημένη τη συσκευή, κάποιος έβαλε το χέρι του στο πρόσωπό του και φώναξε «Glass!», αρπάζοντας τη συσκευή και αρχίζοντας να τρέχει.

Ο Ράσελ κυνήγησε τον δράστη, ο οποίος και φάνηκε να σπάει εσκεμμένα τη συσκευή. Η καταδίωξή του συνεχίστηκε, μέχρι που διέφυγε.

«Οι αρχικές αντιδράσεις από φίλους στο Twitter ήταν υποστηρικτικές – και μετά εμφανίστηκαν τα trolls και οι πολέμιοι της τεχνολογίας» αναφέρει.

«Καθώς οι απαντήσεις αυξήθηκαν και επανεξετάζω την κατάσταση, αρχίζω να καταλαβαίνω από πού προέρχονται τα άτομα που με βομβαρδίζουν με οργισμένα tweets. Αν και δεν είμαι κάτοικος του Σαν Φρανσίσκο, ή κάποιος νεαρός πλούσιος μηχανικός λογισμικού, έχω εργαστεί στην πόλη εδώ και τρία χρόνια. Θα ήθελα να ζήσω και να δουλέψω μέσα ή κοντά στο Σαν Φρανσίσκο στο προσεχές μέλλον. Δυστυχώς, ο,τιδήποτε συνδέεται με την Google έχει καταλήξει να αντιπροσωπεύει τον πρακτικό εκτοπισμό των φτωχότερων κατοίκων από πλουσιότερους οι οποίοι μετακομίζουν σε μια περιοχή (gentrification), από τα λεωφορεία που μεταφέρουν νεαρούς μηχανικούς λογισμικού στα εταιρικά campuses στη Σίλικον Βάλεϊ μέχρι το Google Glass. Αυτό είναι πιο εμφανές σε περιοχές όπου το gentrification και η εισοδηματική ανισότητα έχουν εξελιχθεί σε λόγους αντιπαράθεσης στην κοινωνία».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «μπορώ να καταλάβω γιατί το άτομο που έσπασε το Glass μου έκανε αυτό που έκανε. Αγαπώ τα gadgets. Τα αγαπούσα πάντα. Στο λύκειο τελείωνα γρήγορα τις δουλειές μου για να τσεκάρω τα sites με φήμες για την Apple. Δυστυχώς, ο ευκολότερος τρόπος να αντιληφθείς κάποιον που ασχολείται με την τεχνολογία είναι να ψάξεις αυτόν ή αυτήν που είναι εξοπλισμένος με τα ανόητα gadgets που δοκιμάζουμε συνεχώς. Οπότε αν είσαι στο Σαν Φρανσίσκο και δεις κάποιον να φορά το Google Glass, είναι πολύ πιθανό να δουλεύει για μια εταιρεία που είχε κάποια επίδραση στην τοπική κοινωνία – από κάποια από τις πολλές startups μέχρι γίγαντες σαν το Twitter ή την Google. Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο, τότε δεν θα υπήρχαν κάτοικοι που θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους λόγω των τιμών, κτήρια όπου ενοικιάζονται διαμερίσματα δεν θα αγοράζονταν από νεαρούς εκατομμυριούχους και δεν θα γίνονταν εξώσεις ενοίκων από τα σπίτια στα οποία ζούσαν εδώ και δεκαετίες».

Συνεχίζοντας, ο Ράσελ αναφέρει ότι «η αγάπη μου για τα gadgets με κάνει να φαίνομαι και να ακούγομαι σαν ένας από τους ανθρώπους που κάτοικοι της πόλης νιώθουν ότι τους καταπιέζουν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή