Ιαπωνία: ματαίωσε το ετήσιο κυνήγι φαλαινών για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια

Με απόφαση της Χάγης
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 13:42
UPD:13:42
EPA/JEREMY SUTTON-HIBBERT - HANDOUT

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Greenpeace, δείχνει το ιαπωνικό φαλαινοθηρικό Yushin Maru να πιάνει μία φάλαινα στο νότιο Ατλαντικό ωκεανό (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Για πρώτη φορά μετά από 25 και πλέον χρόνια η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι ματαιώνει το ετήσιο κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική κατόπιν απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία υποχρεώνεται να ανακαλέσει όλες τις άδειες του φαλαινοθηρικού της στόλου.

«Αποφασίσαμε να ακυρώσουμε την ερευνητική φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο λόγω της πρόσφατης απόφασης», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αξιωματούχος της υπηρεσίας αλιείας, προσθέτοντας όμως ότι η χώρα σχεδιάζει να συνεχίσει τη - μικρής κλίμακας - «ερευνητική φαλαινοθηρία σε άλλες περιοχές, όπως ήταν προγραμματισμένο», για παράδειγμα στο βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, ωστόσο αναλυτές παρατηρούν ότι η ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας είναι έτσι διατυπωμένη ώστε να μην αποκλείει την επανάληψη της φαλαινοθηρίας στο μέλλον, πιθανότατα μέσα από κάποιο άλλο «παραθυράκι» του διεθνούς μορατόριουμ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά αιχμαλώτιζαν και θανάτωναν περίπου 1.000 φάλαινες το χρόνο, με το Τόκιο να ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμά του εξυπηρετεί επιστημονικούς σκοπούς - και αυτό παρά το γεγονός ότι το κρέας των φαλαινών κατέληγε στις αγορές και από εκεί στα πιάτα των Ιαπώνων. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι τα επιστημονικά οφέλη του προγράμματος είναι πολύ περιορισμένα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μη διακοπή του αποτελεί πολιτική απόφαση.

Η δικαστική απόφαση της Χάγης ήταν απόρροια προσφυγής της Αυστραλίας, το 2010. Το δικαστήριο αποφάσισε με 12 ψήφους υπέρ και 4 κατά ότι «η Ιαπωνία θα πρέπει να ανακαλέσει κάθε ισχύουσα άδεια ή έγκριση σε σχέση με το JARPA II (το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική) και να απόσχει από τη χορήγηση άλλων αδειών στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή