Ρωσία: Δεν έχουν απαντήσει στην έκκληση Πούτιν για το φυσικό αέριο οι Ευρωπαίοι

«Τα αντιρωσικά αισθήματα απειλούν την ευρωπαϊκή συνοχή», σημειώνει ο Λαβρόφ
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 15:25
UPD:15:43
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Η σταθερότητα της Ευρώπης απειλείται από την άνοδο των αντιρωσικών αισθημάτων σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

A- A A+

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην έκκληση του Βλάντιμιρ Πούτιν για κατεπείγουσες συνομιλίες ώστε να διευθετηθούν τα ζητήματα τα οποία αφορούν τις οφειλές της Ουκρανίας στη Μόσχα για το φυσικό αέριο, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπός του προέδρου της Ρωσίας.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο καταναγκασμού, αμφισβητεί την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή που χρεώνει το Κίεβο για το αέριο που του διαθέτει.

«Απειλούν την ευρωπαϊκή σταθερότητα τα αντιρωσικά αισθήματα»

Η σταθερότητα της Ευρώπης απειλείται από την άνοδο των αντιρωσικών αισθημάτων σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτή τη στιγμή, η υποκίνηση αντιρωσικών αισθημάτων στο πλαίσιο μίας συγκυρίας ανόδου του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύξησης του αριθμού των υπερεθνικιστικών οργανώσεων και της συγκαταβατικής διάθεσης προς τον νεοναζισμό, είτε στην Ουκρανία ή αλλού, απειλεί κατά προφανή τρόπο την ευρωπαϊκή σταθερότητα», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.

Η κρίση στην Ουκρανία πυροδότησε την χειρότερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής - Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι μία κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία θα οδηγούσε στην επιβολή νέων αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας χαιρέτισε τις τετραμερείς συνομιλίες (ΗΠΑ-Ρωσία-Ευρωπαϊκή Ενωση-Ουκρανία) οι οποίες θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιέννη ή στην Γενεύη, δηλώνοντας ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της σε αυτές και υπογραμμίζοντας ότι το ουκρανικό χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο πρέπει να περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ζήτησε επίσης «νομικές» εγγυήσεις για την ουδετερότητα της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας την αντίρρηση της Μόσχας στην ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή