Στην ανατολική Ουκρανία ο πρωθυπουργός Γιατσένιουκ

Για εκτόνωση της έντασης
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 13:25
UPD:13:32
REUTERS/POOL

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ κάνει δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους του δήμου και των τοπικών αρχών, όπως και με εκπροσώπους οικονομικών κύκλων στο Ντονέτσκ.

A- A A+

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ μετέβη στο Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική περιφέρεια της χώρας, σε μια προσπάθεια για εκτόνωση της αντιπαράθεσης με τους φιλορώσους αυτονομιστές, τους οποίους το Κίεβο απειλεί να απομακρύνει δια της βίας.

Ο κ. Γιατσένιουκ είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του δήμου και των τοπικών αρχών, όπως και με εκπροσώπους οικονομικών κύκλων, μεταξύ αυτών και με τον Ρινάτ Αχμέτοφ, ολιγάρχης και ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της πρώην φιλορωσικής κυβέρνησης.

Κανένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών οι οποίοι έχουν καταλάβει από την Κυριακή το κτήριο της περιφερειακής διοίκησης, απαιτώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση με τη Ρωσία δεν ήταν παρών. Ο κ. Αχμέτοφ, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες είχε αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για επαφές μεταξύ των αρχών και των αυτονομιστών ακτιβιστών.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση που είχε, η οποία ήταν ανοικτή για τον Τύπο, να «ισορροπήσει τις εξουσίες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών» και να μην αγγίξει τους νόμους που καθιστούν άλλες γλώσσες, εκτός της ουκρανικής, και κυρίως τη ρωσική, επίσημες γλώσσες της χώρας.

EURONEWS

«Ουδείς, κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, θα περιορίσει τη χρήση μιας γλώσσας που χρησιμοποιείται ευρέως», δεσμεύτηκε ο κ. Γιατσένιουκ.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις του κοινοβουλίου του Κιέβου, μετά την πτώση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα τέλη Φεβρουαρίου, ήταν η κατάργηση νόμου του 2012 για τις γλώσσες των μειονοτήτων.

Ο μεταβατικός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση αυτή, αλλά η ψήφιση είχε οξύνει τα πνεύματα, κυρίως στις ρωσόφωνες περιφέρειες της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Εξάλλου οι αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη της Μόσχας, ζητούν «ομοσπονδιοποίηση» της χώρας μέσω αναθεώρησης του ουκρανικού Συντάγματος, αίτημα που απορρίπτει η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία διακρίνει σε αυτό κίνδυνο μελλοντικής διάσπασης της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή